BUIKBREIN
De invloed van je darmen op je stemming en gedrag
Je hersenen zijn niet het enige brein in je lichaam. Je spijsverteringskanaal bevat 100 miljoen zenuwcellen (enterische zenuwstelsel) en stuurt meer signalen naar je hersenen toe (80%) dan het van boven ontvangt. Dit ‘buikbrein’ werkt zelfstandig en kan voelen, denken en herinneren. Denk maar eens aan je ‘onderbuikgevoel, vlinders in je buik hebben of ergens buikpijn van krijgen als je alleen maar al denkt dat het gaat gebeuren. De hele dag vertelt je buik verhalen aan je hoofd. En die ‘verhalen’ hebben invloed op je stemming en gedrag.
Stemming
De bacteriën in je darmen produceren tal van stoffen die als signaal dienen voor de hersenen. Serotonine, het zogenaamde gelukshormoon, wordt zelfs voor 95% in je darmen geproduceerd. Ook GABA wordt aangemaakt in je darmen. Als je weinig GABA hebt kan het zijn dat je meer last hebt van angsten en minder goed door kan slapen. Melatonine wordt aangemaakt door onze pijnappelklier vanuit de aangeleverde serotonine en zorgt er voor haar beurt voor dat je goed kan inslapen. Wanneer je darmen niet goed functioneren worden deze stoffen minder aangemaakt en zal dat zijn weerslag hebben op hoe je jezelf voelt.
Fysiek
Daarnaast hebben niet optimaal werkende darmen niet alleen hun invloed op mentaal niveau maar er kunnen ook fysieke klachten ontstaan als buikpijn, vermoeidheid en allerlei laaggradige ontstekingen. Het is dus van groot belang dat je goed voor je darmen zorgt.
Zorg goed voor je darmen
Hoe doe je dat nou, goed voor je darmen zorgen? Hieronder hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet:
Eet voldoende vezels waarop je dient te kauwen
Het kauwen zorgt ervoor dat je spijsverteringsstelsel direct enzymen gaat aanmaken zodat alles verteerd kan worden en de vezels zorgen voor een goede darmperistaltiek.
Eet niet heel de dag door
Je spijsvertering heeft baat bij rust. Zorg er dus voor dat je niet heel de dag aan het snaaien bent, maar dat je tussen de maaltijden door je darmen wat rust gunt.
Zorg voor zo min mogelijk negatieve stress
Je darmflora verandert al bij de minste vorm van stress. De beweeglijkheid van je darmen neemt af en verzorgende darmbacteriën krijgen minder voedingsstoffen (vezels).
Beweeg!
Als je beweegt, wordt de voedselbrij makkelijker door je darmen bewogen en heb je minder kans op verstopping.
Laat suiker/koffie/alcohol en geraffineerde producten zo nu en dan staan of laat ze uit je patroon.
Niet de boodschap die je waarschijnlijk wilt horen, maar het zorgt er wel voor dat jij makkelijker je ‘grote boodschap kunt doen’.
Suiker zorgt ervoor dat gunstige bacteriën zich minder thuis voelen en schimmels zoals candida zich makkelijk kunnen vermenigvuldigen.
Koffie heeft een laxerend effect, waardoor bij regelmatige inname of je darmen lui kunnen worden of je voortdurend dunne ontlasting hebt.
Alcohol kan ervoor zorgen dat er een overgroei ontstaat aan bacteriën van de dikke darm naar de dunne darm.
Geraffineerde producten zorgen door de vele bewerkingen ervoor dat er nog maar weinig vezels aanwezig zijn, en de vele toevoegingen zijn anderzijds een belasting voor het spijsverteringsstelsel.
Mocht je bovenstaande klachten herkennen en graag ondersteuning willen dan staan onze VBAG-therapeuten klaar om je te helpen. Kijk hier voor een VBAG-therapeut bij jou in de buurt.
Geraadpleegde bronnen:
https://hetcvl.nl/blog/imuunsysteem-en-ontsteking/hoe-onze-darmen-onze-hersenen-be%C3%AFnvloeden-en-andersom
https://www.osteopraktijk.nl/buikpijn/
Gezond van kop tot teen (Gottenbos/Naessens/Moorman/Zwaan) ISBN 978-94-93042-12-4