Geschillencommissie

Wkkgz: elke zorgverlener moet per 2017 zijn aangesloten bij  geschilleninstantie
 
folder 'Val ik oner de Wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg?'
 
 
Met ingang van 2017 ben je verplicht je aan te sluiten bij een geschilleninstantie. Voor ons werkgebied is dat de Geschilleninstantie Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen. Dat is de eerste geschilleninstantie die voor ons werkveld is opgericht. Registratie gebeurt via de SCAG (Stichting Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen). Het is dus geen keuze, maar een wet die ingaat en die voortvloeit uit de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg). Het positieve ervan is dat ons werkveld met deze wet meteen erkend is. Want voor de reguliere zorg geldt namelijk net zo de verplichting van een geschilleninstantie. Helaas is het onvermijdelijk dat het kosten met zich meebrengt.
 
Als VBAG-bestuur hebben we besloten om alle leden collectief aan te melden via de SCAG omdat deze dan goedkoper uit zijn dan wanneer zij zich individueel zouden aanmelden. Collectief bedragen de kosten € 69,-- per lid per jaar, individueel is dat € 79,--. Deze bedragen zijn tot stand gekomen na overleg met de Stichting geschilleninstanties die alle geschilleninstanties overkoepelt. Het bestuur van de SCAG heeft toegezegd jaarlijks verantwoording af te leggen aan de aangesloten beroepsverenigingen. Wellicht is het goed om te weten dat voor huisartsen bij de Stichting klachten en geschillen eerstelijnszorg de kosten € 120,- per jaar bedragen en inclusief een klachtenfunctionaris zelfs € 140,-. 
 
Los van alle financiële aspecten bespaart collectieve aanmelding de leden veel werk. Om een indruk te geven: bij individuele aanmelding moet iedere therapeut zich afzonderlijk aanmelden via de website van SCAG en geldige versies van beroepsaansprakelijkheidsverzekering en lidmaatschap BV uploaden. Een procedure die zij dan jaarlijks moeten herhalen.
 
Nogmaals: je bent verplicht om aangesloten te zijn bij een geschilleninstantie om zorg te mógen verlenen. Of je wel of niet bent aangesloten bij een beroepsvereniging staat er helemaal los van. Het is een wettelijk besluit en er is geen ruimte voor keuze als je je vak wilt blijven uitoefenen.
Ter info hier een link naar een pagina van het ministerie van VWS waarop alle erkende geschilleninstanties staan vermeld. http://www.geschilleninstantieszorg.nl/erkende-instanties.
 
klik hier voor 
 
x

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Wachtwoord opvragen

Wachtwoord opvragen

Wachtwoord opvragen

Bedankt, binnen enkele minuten ontvangt je een e-mail van ons met daarin een persoonlijke link. Klik op de link om een nieuw wachtwoord op te geven.