Acupunctuur is onderdeel van de TCM (Tradiotional Chinese Medicine). De TCM gaat ervan uit dat klachten worden veroorzaakt door verstoringen in de energiestroom in je lichaam.
Bij acupunctuur worden naalden (acus = naald) op bepaalde plaatsen in je huid gestoken (pungere = steken) om het energetisch evenwicht te herstellen. Deze punten liggen op de meridianen. Meridianen zijn de (water)kanalen waarlangs alle energie (chi) loopt en die in verbinding staan met je organen.
Bij ziekte is een blokkade of tekort aan energie. Je organen/spieren/weefsels krijgen niet voldoende voeding/energie waardoor deze niet meer (optimaal) kunnen functioneren. Een acupuncturist kan met behulp van naalden je energie stimuleren of verminderen en daarmee het zelfherstellend vermogen van je lichaam aanzetten om weer in balans te komen.
Voor wie is acupunctuur?
Acupunctuur kan bij iedereen worden ingezet. De WHO (World Health Organisation) heeft een hele lijst van klachten opgesteld waarbij de effectiviteit van acupunctuur bewezen werd. Hieronder zijn een aantal klachten weergegeven.
Acupunctuur en ons bewegingsapparaat
Nek- rug- en schouderklachten (frozen shoulder/tenniselleboog/RSI)) , spier- en gewrichtsaandoeningen, carpaaltunnelsyndroom, peesontstekingen en ischias.
Acupunctuur en het orgaansysteem
Acupunctuur kan helpen klachten te verminderen bij ademhalingsstoornissen als astma en bronchitis, bij voorhoofdsholteontsteking, hoofdpijn, menstruatieklachten, migraine, spijsverteringsstoornissen, en aandoeningen van het zenuwstelsel. Ook bij hooikoorts, eczeem, een zwak immuunsysteem of urinewegontstekingen biedt acupunctuur ondersteuning.
Acupunctuur mentaal/emotioneel
Deze therapie ondersteunt om los te raken van verslavingen als alcoholisme, rook- en drugsverslaving. Het kan ervoor zorgen dat je beter kan slapen en angsten/spanning los kan laten.
Acupunctuur preventie & ondersteuning
Acupunctuur bevordert niet alleen de doorstroming van energie, maar ook van bloed en lymfevocht. Hiermee versterkt het je immuunsysteem. Het bevordert de ademhaling, waardoor niet alleen je lichaam meer zuurstof op kan nemen maar ook de organen worden gestimuleerd in hun werking.
Acupunctuur baby’s en kinderen
Hoewel het prikken soms tot terughoudendheid kan leiden bij ouders, blijkt in de praktijk dat de beleving van het prikken bij baby’s of kinderen enorm meevalt. Acupunctuur kan onder andere helpen bij darmkrampjes, tandjes krijgen, slaapproblemen en bedplassen.
Behandeling acupunctuur
In de eerste behandeling vindt vaak een intakegesprek plaats en neemt de acupunctuur therapeut een fysieke diagnose af. Bijvoorbeeld door te voelen aan je pols (polsdiagnostiek) en je tong te bekijken (tongdiagnose). Dan worden zeer dunne (wegwerp-) naaldjes ingebracht op specifieke plekken op je huid. Dit kan op je handen en voeten zijn, maar ook op je hoofd, rug of buik. Deze prikjes zijn meestal nauwelijks voelbaar of pijnlijk. Je kunt een dof of loom gevoel ervaren, wanneer je de energiestroom van het aangeprikte punt kunt waarnemen. De naaldjes blijven een bepaalde tijd in je lichaam zitten en worden soms wat bewogen om de werking te optimaliseren. Na de behandeling kan je je vermoeid of juist vol energie voelen. Beide zijn tekenen dat de balans in je lichaam wordt hersteld.
Naast de fysieke behandeling kun je ook praktische adviezen (voeding, beweging en meditatie) mee naar huis krijgen om het helingsproces te ondersteunen.
“When I let go of what I am, I become what I might be”
Sun Tzu – Chinese generaal en militair strateeg
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.