Adem- en ontspanning therapie van Dixhoorn
De Methode van Dixhoorn is een adem- en ontspanningstherapie. Veel aandoeningen gaan gepaard met, of worden veroorzaakt door een verhoogde lichamelijke of mentale spanning (stress). In deze therapie ga je op zoek naar wat de aard en de oorzaak is van je spanning. Je leert je bewust te worden van je spanning in je lichaam en hoe je deze spanning kan reguleren door ademhalings- en ontspanningstechnieken.
Voor wie is adem- en ontspanningstherapie – Methode van Dixhoorn?
Adem- en ontspanningstherapie (Methode van Dixhoorn) kan ingezet worden bij kinderen, volwassenen en ouderen. Deze therapie biedt ondersteuning bij verschillende klachten.
Bewegingsapparaat & orgaansysteem
Wanneer je lange tijd gespannen of gestrest bent, merk je dat op een gegeven moment niet meer op. Terwijl deze spanning er wel voor kan zorgen dat je lichamelijke klachten ontwikkelt. Denk maar eens aan rug- en nekklachten, RSI-klachten en ademproblemen. Wanneer je leert je bewust te worden van deze spanning en deze te reguleren kunnen de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.
Of misschien heb je door bewegingsproblemen een hele hoge spanning in je lichaam. Chronische pijn kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet goed kan doorademen of dat je krampachtig het pijnlijke gedeelte van je lijf probeert te ontzien. Door de (te) hoge spanning in je lichaam te verminderen kan adem- en ontspanningstherapie deze problemen verlichten of zelfs verhelpen.
Emotioneel & mentaal
De handvatten die tijdens deze adem- en ontspanningstherapie worden aangereikt kunnen ook behulpzaam zijn bij psychische problemen als angst, depressie en paniekaanvallen. En kunnen bijdragen aan het verlagen van de ziektelast. Veel mensen die medische aandoeningen hebben kampen vaak met meer pijn en vermoeidheid dan gezonde mensen. Daarnaast brengen bepaalde aandoeningen ook een zekere mate van spanning met zich mee. Iemand die net een hartaanval heeft gehad, zal weer moeten leren op zijn eigen lichaam te vertrouwen. Maar zal in het begin veel spanning ervaren om niet nog een keer een hartaanval te krijgen. Adem- en ontspanningstherapie zorgt er dan voor dat spanning verminderd wordt en kan zo bijdragen aan het verlagen van de ziektelast.
Behandeling adem- en ontspanningstherapie – Methode van Dixhoorn
In de behandeling start je meestal met vier sessies. Hierin wordt gekeken naar een instructievorm waarbij je je daadwerkelijk kunt ontspannen. Deze instructies kunnen gericht zijn op de ademhaling, maar ook op technieken om te ontspannen. In principe zijn de oefeningen door iedereen uit te voeren en gemakkelijk in het dagelijks leven toepasbaar.
Een adem- en ontspanningstherapeut kan ook gebruik maken van manuele technieken (handgrepen). Deze handgrepen kunnen je bewuster maken van je adem, je houding en waar de spanning zich in het lichaam bevindt.
Tijdens deze vier sessies wordt duidelijk of je klachten veranderen door ontspanning. Je wordt bewuster je van spanning in je lichaam of in je hoofd en ontdekt waarop je kan letten om deze te reguleren. Bijvoorbeeld door bewuster te ademen, je kaken lost te laten, je schouders niet meer op te trekken en je aandacht te verleggen. Het is gebruikelijk om na vier sessies de adem- en ontspanningstherapie te evalueren. Je kijkt dan samen met je therapeut of de behandeling voldoende resultaat heeft opgeleverd en of er nog meerdere sessies nodig zijn.
“Onze grootste angst is niet dat we ontoereikend zijn, onze grootste angst is dat we onmeetbaar krachtig zijn.”
Nelson Mandela
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.