In de antroposofie wordt met een aanvullende blik gekeken naar het gehele proces van ziekte, gezondheid, genezing en persoonlijke ontwikkeling.
Antroposofie betekent vrij vertaald “de wijsheid van het menszijn”. Centraal staan de levenskrachten van de mens. Volgens de antroposofie zijn deze krachten werkzaam op vier niveaus: het fysieke niveau, het levensniveau, het zielenniveau en het ik-niveau. Wanneer de wisselwerking tussen deze niveaus niet in balans is kan er ziekte ontstaan. Afbrekende krachten als ziektekiemen, ongezonde voeding, stress, een slechte leefomgeving (werk en sociaal) en traumatische gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat deze wisselwerking niet meer optimaal is. De antroposofie is erop gericht deze wisselwerking weer in balans te brengen en te houden.
Dit wordt gedaan door te kijken naar de vier verschillende niveaus van je krachten. Het fysieke niveau is het menselijk lichaam, dat bestaat uit mechanische, fysische en chemische processen. Het levensniveau zorgt met name voor de vitaliteit met processen als stofwisseling, groei en afweer. Het zielenniveau is als het ware je bewustzijn, van jezelf en je omgeving. En op het ik-niveau kijk je naar jezelf als uniek individu en bepaal je je idealen en levensdoelen. Dit niveau ‘stuurt’ de andere niveaus aan. Je levenskrachten zijn te vinden in gezonde voeding, een goed slaap-waakritme, je omringen met mensen waarop je kan bouwen en die je stimuleren, en in het kunnen leven en werken vanuit je eigen idealen.
Wanneer deze niveaus goed met elkaar communiceren ontstaat er een harmonische afwisseling van activiteit en slapen, opbouw en afbraak en concentratie en ontspanning. Als dit evenwicht echter verstoord wordt op één van de niveaus kunnen er ook klachten ontstaan op de andere niveaus. Vandaar dat het belangrijk is om niet alleen naar één aspect te kijken, maar naar de mens als geheel.
Voor wie is antroposofie?
Antroposofie kan ondersteuning bieden bij allerlei soorten klachten en ziektes en kan ingezet worden in elke leeftijdsgroep.
Antroposofie en bewegingsapparaat en orgaansysteem
Mensen met (pijn)klachten in gewrichten en spieren als RSI, artrose, rug- en kniepijn hebben vaak baat bij antroposofie. Deze therapie kan helpen bij hoofdpijn, migraine, griep, kno-klachten en huidinfecties. Het is ondersteunend bij eczeem, astma en hooikoorts en wordt ingezet bij chronische ontstekingen en auto-immuunziektes.
Antroposofie en mentaal/emotioneel
Antroposofie kan chronische vermoeidheid, depressies en angststoornissen verminderen of zelfs laten verdwijnen.
Antroposofie en baby’s/kinderen
Deze therapievorm wordt gebruikt bij allerlei reguliere klachten als hoofd- en buikpijn , allergie, oorontsteking en slaapproblemen. Het kan ingezet worden bij ADHD, zindelijkheidsproblemen en andere aandoeningen.
Antroposofie en preventief
Binnen de antroposofische gezondheidszorg richt de therapeut zich ook op de gezonde mens die gezond wil blijven.
Behandeling antroposofie
In de antroposofie maakt de therapeut gebruik van kennis uit onder andere de natuurgeneeskunde, fytotherapie, homeopathie, psychotherapie en kunsttherapie. Tijdens de behandeling gaat de therapeut op zoek naar de plek waar het evenwicht tussen of in de verschillende niveaus (fysiek/leven/ziel/ik) verstoord geraakt is. Op basis van zijn bevindingen geeft de therapeut advies, een behandeling en/of antroposofische geneesmiddelen. Je kunt hierbij denken aan adviezen voor een beter slaap-waakritme, gezonder voedingspatroon en beter beweegpatroon. Behandelingen kunnen plaatsvinden in de vorm van bijvoorbeeld gesprekstherapie, mentale oefening, (ritmische) massage of muziektherapie. Antroposofische geneesmiddelen zijn geneesmiddelen uit natuurlijke bronnen die het zelfgenezend vermogen van het lichaam ondersteunen.
“Om de WERELD echt te leren kennen, dien je diep in je eigen wezen te kijken. Om JEZELF echt te leren kennen, dien je diep in de wereld te kijken.”
Rudolf Steiner – grondlegger antroposofie
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.