Ayurveda (‘inzicht in het leven’) is een eeuwenoude gezondheidsleer uit de Indiase hindoetraditie.
Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de vijf natuurelementen, aarde, water, vuur, lucht en ether in ieder mens aanwezig zijn. Deze komen tot uiting in drie menstypen (dosha’s): Vata, Pitta en Kapha. Elk menstype heeft een eigen aanpak nodig om in balans te blijven.
Ieder persoon draagt op zijn eigen unieke manier deze drie verschillende menstypes in zich. De samenstelling van menstypes uit zich in je lichaamsbouw, immuunsysteem, karaktertrekken en je gedrag. Jouw unieke basisconstitutie is de dynamische balans waarop je het beste functioneert. Het is dus belangrijk te weten hoe de verschillende menstypes in jou verdeeld zijn om zo goed mogelijk in balans te blijven. Ziektes zijn disbalansen in je systeem, het is zaak zo goed mogelijk in balans te blijven. Ayurveda geeft inzicht in welke voeding het beste bij je past en welke voeding je beter weg kunt laten. Ook laat het zien welke leefwijze voor jou het beste geschikt is.
Binnen de Ayurveda is grote aandacht voor voeding, beweging, massage, kruiden en emotionele balans. Alle zijn toegespitst op jouw basisconstitutie. Mocht je toch uit balans geraakt zijn, dan kan Ayurveda je op bovenstaande gebieden ondersteuning geven zodat je jouw balans weer kunt hervinden.
Voor wie is AYURVEDA?
Ayurveda is voor iedereen geschikt, voor jong en oud. Het kan preventief ingezet worden, bij acute klachten en bij chronische ziektes. Ayurveda is een officiële wetenschappelijke geneeskunde, geaccrediteerd door de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie). Deze therapie wordt onder meer ingezet bij onderstaande klachten.
Ayurveda en het bewegingsapparaat
Onder andere gewrichtsstijfheid, zwellingen, spierpijn, reuma, artritis, en jicht.
Ayurveda en ons orgaansysteem
De therapie helpt o.a. bij gezichtsverlamming, aandoeningen van het zenuwstelsel, hoofdpijn, huidproblemen en spijsverteringsproblemen.
Ayurveda mentaal/emotioneel
Ayurveda ondersteunt het herstelproces bij burn-out, PTSS, verslaving, depressie, vermoeidheid en (chronische) stress. Het helpt je om spanningen los te laten en je beter te concentreren.
Ayurveda preventie & ondersteuning
Ayurveda is ook uitermate geschikt voor preventieve gezondheidszorg. Ver voordat je klachten ervaart is je lichaam vaak al uit balans geraakt. Onder meer door polsdiagnostiek kan de therapeut deze disbalans al waarnemen voordat je klachten ontwikkelt. Met aanpassing in je voeding en leefstijl komt je lichaam eerder terug in balans en kunnen (chronische) ziektes voorkomen worden. Ayurveda verhoogt de lichaamsimmuniteit. Daarnaast helpt Ayurvedische massage het lichaam bij het verjongen, vermindert het stress en vertraagt het de veroudering.
Behandeling AYURVEDA
Tijdens de eerste behandeling vraagt de therapeut naar je klachten (-geschiedenis) en stelt deze vragen om de aanwezigheid van de verschillende dosha’s (Vata, Pitta, Kapha) te bepalen. Daarna wordt vaak pols-/tongdiagnose, gelaatsdiagnose en buikdiagnostiek uitgevoerd. De therapeut kijkt ook naar je handen, nagels en geboorteconstitutie.
Op basis van al deze bevindingen bespreekt de Ayurveda therapeut je eigen unieke basisconstitutie en in hoeverre je daarvan bent afgeweken. De therapeut geeft je advies over je voeding en leefwijze eventueel aangevuld met kruidenpreparaten, en met massages met kruidenolie. Deze massages zijn heel divers; lichaamsmassage, hoofdmassage of bijvoorbeeld massage met kruidenstempels of kruidenpakkingen. Ook een detox behandeling kan deel uitmaken van de therapie.
“De eerste daad van inzicht is het weggooien van de labels.”
Eudora Welty – Amerikaans schrijfster
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.