Bowentherapie is een therapievorm waarbij zacht en subtiel met drukkende en rollende handbewegingen op de huid wordt gemasseerd.
Hiermee beïnvloedt de Bowentherapeut het onderliggende bindweefsel. Dit verbindende weefsel (fascia) verbindt alles in je lichaam met elkaar. In dit fascianetwerk liggen o.a. spieren, organen, bloedvaten, zenuwbanen en lymfebanen. En heeft dus grote invloed op het functioneren van onder andere je organen en spieren. Wanneer het bindweefsel gespannen of vervuild raakt, ontstaan klachten. Dit kan gebeuren door een ongeval, langdurige overbelasting maar zeker ook door stress. Het uit zich in pijn en stijfheid, en uiteindelijk kunnen zelfs organen of je immuunsysteem en zenuwstelsel minder goed gaan functioneren wanneer je niets met deze signalen doet.
In de Bowentherapie wordt gebruik gemaakt van een aantal technieken die inwerken op dit fascianetwerk, waarbij het bindweefsel zich kan ontspannen. Hierdoor kan het lichaam zichzelf herstellen, zowel op spierniveau als in de diepere systemen.
Voor wie is Bowentherapie?
Bowentherapie is voor iedereen en voor alle leeftijden geschikt. Het wordt ingezet bij acute als chronische pijn. Bowentherapie brengt balans op zowel fysiek, mentaal als emotioneel vlak. Naast ontspanning voor geest en lichaam, stimuleert deze therapie de bloedsomloop. Zo kan je lichaam makkelijker haar afvalstoffen afvoeren en voedingsstoffen opnemen. Onderstaand kun je de veel voorkomende klachten lezen, waarbij Bowentherapie wordt ingezet.
Bowentherapie en het bewegingsapparaat
Bowentherapie kan helpen bij spier- en gewrichtsaandoeningen (o.a. nek, schouder, rug, ellebogen, handenpolsen, heupen, knieën, enkels, voeten). Denk maar eens aan reumatische pijnen, artrose en bindweefselproblemen. Of aan fybromyalgie, bekkeninstabiliteit, RSI, tennisarm, golferselleboog en frozen shoulder.
Bowentherapie en het orgaansysteem
Ook spijsverteringsproblemen, hoofdpijn en migraine, oorproblemen en evenwichtsstoornissen kunnen met deze therapie behandeld worden. Bowentherapie kan ook menstruatie en overgangsklachten, urinewegproblemen en circulatieproblemen verlichten, alsmede hooikoorts en astma.
Bowentherapie en mentaal/emotioneel
Hierbij kan je denken aan stress, burn-out, chronische vermoeidheid en ADHD/ADD.
Bowentherapie en preventie & ondersteuning
In de sport kan Bowentherapie gebruikt worden bij de behandeling van sportblessures maar ook ter voorkoming van blessures en het verbeteren van sportprestaties.
Bowentherapie en kinderen & baby’s
Bowentherapie is geschikt voor baby’s met darmkrampjes of die veel huilen. Kinderen met de diagnose ADHD/ADD kunnen baat vinden bij deze therapie.
Behandeling Bowentherapie
De Bowentherapie therapeut zal eerst je klachten in kaart brengen. Dan mag je plaats nemen op de behandeltafel. Bij Bowentherapie maakt de therapeut zachte rolbewegingen, veelal met duim en wijsvinger, op specifieke plekken op je lichaam. Dit kan door licht zittende kleding heen of direct op de huid. De bewegingen vinden meestal plaats op het zachte weefsel van je spieren en pezen, soms ook op je botten. Tussentijds last de therapeut pauzes van enkele minuten in zodat je lichaam de gegeven prikkels kan verwerken.
Met deze behandelwijze geeft de Bowentherapeut prikkels aan het bindweefsel, waardoor het zelfgenezend vermogen van je lichaam wordt gestimuleerd. Gezien het feit dat het verbindende weefsel het hele lichaam met elkaar verbindt, zal in de Bowentherapie niet alleen de plek waar de klacht zit behandeld worden. De therapeut zal de hele keten in je lichaam, waarmee de klacht verbonden is, behandelen.
De meeste mensen ervaren de Bowentherapie als zeer ontspannen. Een behandeling werkt ongeveer 7 tot 10 dagen door. Doorgaans hebben de meeste mensen twee of drie behandelingen nodig om veranderingen in gang te zetten.
“Het leven is als water. Als je de palm van je hand open houdt, houd je het in je hand. Als je je vuisten balt, verlies je het.”
Jean Giono – Frans schrijver
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.