Bij fasciatherapie wordt het bindweefsel met zachte, diepgaande manuele technieken behandeld.
De fascia (bindweefsel) vormt een netwerk dat alle delen van je lichaam omhult, verbindt en beweegt. Deze interne beweging is overal aanwezig; in je organen, in je bloed en zelfs in je cel. Soms raakt deze natuurlijke interne beweging uit zijn ritme. Bijvoorbeeld door spanningen, ongeval of ziekte. Er ontstaan dan klachten als rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en spijsverteringsklachten.
Door zachte aanrakingen kan de therapeut het natuurlijke ritme van je bindweefsel herstellen. Hierdoor kunnen niet alleen blokkades/ spanningen in het bindweefsel, maar ook bijvoorbeeld in spieren, zenuwstelsel en botweefsel worden opgelost. Daarnaast leert fasciatherapie je contact te maken met deze interne beweging, en daarmee met jezelf.
Voor wie is fasciatherapie?
Fasciatherapie is geschikt voor alle leeftijden, zelfs pasgeboren baby’s. Vanwege de zachte behandelvorm kan het bij een scala aan klachten worden ingezet.
Fasciatherapie en het Bewegingsapparaat
De therapie kan helpen bij rug- en nekklachten, spier- en gewrichtsaandoeningen. En denk ook aan artrose, fybromyalgie en bekkenbodemproblematiek.
Fasciatherapie en het Orgaansysteem
De fasciatherapeut ziet vaak cliënten met migraine en hoofdpijn, constipatie of andere verteringsproblemen, ademhalingsklachten, slaapstoornissen of vermoeidheidsklachten.
Fasciatherapie Mentaal/emotioneel
Wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, je niet lekker in je vel zit of problemen hebt met concentreren kan met deze therapie een verandering teweeg worden gebracht. Ook cliënten met depressie en burn-out zien vaak vooruitgang.
Fasciatherapie en Preventie & ondersteuning
In je zwangerschap kan fasciatherapie een aangename ondersteuning zijn. Daarnaast helpt het bij het verbeteren van je sportprestaties en kan het ingezet worden om verklevingen na een operatie te verhelpen of het herstel na een operatie te bespoedigen.
Baby’s en kinderen
Fasciatherapie kan baby’s helpen met reflux of slaapproblemen. Het biedt ondersteuning bij groeiproblemen, angsten (faalangst) en hyperactiviteit.
Behandeling fasciatherapie
De fasciatherapeut zal eerst samen met jou je klachten in kaart brengen. Dan neem je plaats op de behandelbank. De therapeut kan met specifieke behandeltechnieken en oefeningen de conditie van het bindweefsel verbeteren. Met subtiele en trage druk- en rektechnieken soms gecombineerd met mobilisaties behandelt de therapeut je bindweefsel. Hierdoor wordt niet alleen het bindweefsel vrij gemaakt, maar ook gewrichten, bloedvaten en zenuwen. Bij de oefeningen gaat het niet om het versterken van de spieren, maar gaat het om een juist gecoördineerde en doorleefde beweging (sensoriële biomechanica). Hierdoor kan je een duurzaam resultaat behalen.
Soms wordt je gevraagd om aandachtig met je gevoel te volgen wat de therapeut uitvoert. Zo kom je in contact met de interne beweging van bindweefsel. Deze bewustwording zorgt ervoor dat de veranderingen in het weefsel beter worden opgenomen in je lichaam. Ook in het gesprek werkt de therapeut steeds aan het creëren van bewustwording. Wanneer je je bewust wordt van wat bepaalde ervaringen met je hebben gedaan, krijg je inzicht in waarom je bepaalde dingen doet of denkt. Dit kan je helpen om makkelijker nieuwe gedragspatronen aan te nemen, zodat je niet steeds tegen dezelfde dingen aan blijft lopen.
Fasciatherapie lost dus niet alleen spanningen en blokkades op maar versterkt ook de waarneming van je eigen lichaam. Door jezelf (fysiek en emotioneel) beter te leren kennen, zul je eerder in staat zijn om te voelen wat wel of niet goed voor je is.
“We moeten ons transformeren van een beweging van verzet naar een beweging van opbouw.”
Nelson Mandela
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.