In de huid- en oedeemtherapie kunnen een groot aantal huidaandoeningen en oedeemklachten behandeld worden. Huidtherapie wordt ook wel gezien als een aanvulling op dermatologie.
Oedeemtherapie vormt een onderdeel binnen de huidtherapie en wordt ingezet wanneer je last hebt van vochtophopingen in het lichaam. Meestal zijn de zwellingen pijnlijk en heb je een gevoel van stijfheid. Vaak ontstaat een dergelijke ophoping wanneer je lymfestelsel niet in staat is om het overtollige weefselvocht af te voeren. Het ontstaat vaak door bloedvatproblemen of als gevolg van een operatie, ongeval of chemotherapie/bestraling. Er zijn verschillende behandelmethodes om deze zwellingen te verminderen.
Huid- en oedeemtherapie kan ook heel goed ingezet worden bij haarproblemen. Een huidtherapeut kan helpen bij het verzorgen en het behandelen van haar- en hoofdhuidaandoeningen. Deze aandoeningen kennen verschillende oorzaken waarbij gekeken wordt naar onder andere je haargroei, vitamines en mineralen, je voeding en mogelijke allergieën.
Voor wie is huid- en oedeemtherapie?
Huid- en oedeemtherapie is voor iedereen geschikt en kan ingezet worden om medische redenen en cosmetische gewenste veranderingen. Bijvoorbeeld verbetering van je huid en verwijderen van overbeharing of tatoeages. Veel voorkomende medische oorzaken die behandeld worden met huid- en oedeemtherapie zijn hieronder beschreven.
Huid- en oedeemtherapie en huidproblemen
Bij huidproblemen kun je denken aan droge en gevoelige huid, rosacea, acné, littekens, ouderdomswratten en pigmentstoornissen. Maar de huid- en oedeemtherapeut kan ook bijvoorbeeld kalknagels en overbeharing tegengaan. De therapie is geschikt om diverse wonden te behandelen als brandwonden, doorligwonden en voetwonden bij diabetici.
Oedeem
Huid- en oedeemtherapie helpt bij aandoeningen waarbij sprake is van vochtophopingen, bijvoorbeeld lymfeoedeem en lipoedeem. Je kan last hebben van vocht in je benen. Maar de vochtophoping kan zich vrijwel overal in het lichaam in het lichaam bevinden. Klachten die voortvloeien uit vochtophopingen zijn bewegingsbeperkingen, pijn en je hebt soms een vergrote kans op een infectie.
Huid- en oedeemtherapie en haar- en hoofdhuidproblemen
Haaraandoeningen waarmee met huid- en oedeemtherapie goede resultaten behaald kunnen worden zijn bijvoorbeeld haaruitval, (locale) kaalheid, afwijkende haargroei, haarpijn en afbrekend haar. Hoofdhuidproblemen als sebhorrhoïsch eczeem (roos), psorriasis, ziekte van Darier, hoodschimmel, folliculitis en impetigo kunnen ook verminderd worden met huid- en oedeemtherapie.
Behandeling huid- en oedeemtherapie
Bij het eerste consult zal de therapeut eerst je huid onderzoeken. Aan de hand van je klachten zal gekozen worden voor de behandelvorm. Wanneer je bijvoorbeeld littekens hebt zal de therapeut massagetechnieken inzetten, bij wonden worden deze schoon gemaakt en ingezwachteld. Licht- en lasertherapie kan ingezet worden bij vaatafwijkingen.
Bij oedeemklachten wordt vaak gebruik gemaakt van massage en bewegingsoefeningen. De therapeut kan gebruik maken van Lymftaping. Hierbij wordt een speciale tape op je huid geplakt, die de vochtafvoer onderhuids stimuleert.
Naast het behandelen van je huid/oedeem kan de therapeut je ademhalingstechnieken leren en adviseren in je leef- en voedingspatroon. Huidproblemen kunnen bijvoorbeeld voortvloeien uit een disbalans in je darmen. Het is dan belangrijk dat je ook je voedingspatroon aanpast om het terugkeren van je huidproblemen te voorkomen. Ook het gebruik van bijvoorbeeld bepaalde cosmeticaproducten of shampoos kunnen een negatieve invloed hebben op jouw huid. De therapeut kan je hier voorlichting over geven.
“Mijn huid was de grens tussen de wereld en mij.”
Aleksander Hemom – Bosnisch-Amerikaans schrijver
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.