Kinesiologie is een methode waarbij door middel van spiertesten allerlei disbalansen in je lichaam kunnen worden opgespoord en tegelijkertijd hersteld.
Kinesiologie betekent letterlijk de leer van de beweging. Het maakt gebruik van kennis uit onder andere de fysiotherapie, psychologie, acupunctuur en voedingsleer. En gaat er vanuit dat er een samenhang bestaat tussen spieren, organen en meridianen.
In de kinesiologie wordt gewerkt vanuit de gezondheidsdriehoek: structuur (o.a. organen en skelet), chemie (o.a. voeding en medicijngebruik) en psychologie (emoties en gevoelens). Alle drie hebben invloed op elkaar en dienen in balans te zijn. Wanneer er een onbalans ontstaat in één van deze drie zijdes vertaalt dat zich in een veranderende spierspanning.
Aan de hand van de spiertesten kan de therapeut je lichaam lezen. De therapeut kijkt niet alleen naar de afzonderlijke symptomen of klachten, maar naar de balans van je gehele lichaam.
Voor wie is kinesiologie?
Kinesiologie is geschikt voor iedereen: van kind tot hoogbejaard. Deze therapie kan bij verschillende klachten worden ingezet. Hieronder is een aantal van deze klachten weergegeven.
Kinesiologie en het bewegingsapparaat
Kinesiologie kan pijn en klachten in het bewegingssysteem verminderen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan reuma, artritis, whiplash en RSI.
Kinesiologie en het orgaansysteem
Het helpt bij allergieën, intoleranties, darmklachten, voedingsproblematiek en hormonale problemen. Ook bij ziektes als hypo- en hyperglykemie kan kinesiologie ondersteuning bieden.
Kinesiologie en mentaal/emotioneel
Veel gehoorde klachten van cliënten die baat hebben bij kinesiologie zijn: burn-out en stress- gerelateerde klachten, hoofdpijn, vermoeidheid, trauma, verslaving, hooggevoeligheid en emotionele blokkades.
Kinesiologie de preventie & ondersteuning
Met kinesiologie kun je ook preventief getest en behandeld worden, zodat disbalansen eerder opgemerkt worden en niet uitmonden in klachten. Het helpt om je vitaliteit te verhogen en je persoonlijk groeiproces te ondersteunen. Daarnaast ondersteunt kinesiologie bij examenstress/faalangst en verslaving.
Kinesiologie en baby’s & kinderen
Kinesiologie kan heel goed worden ingezet bij baby’s die veel huilen en kinderen met leer- en concentratieproblemen of faalangst.
Behandeling kinesiologie
In het eerste gesprek bespreek je samen met de therapeut je klachten, wensen en persoonlijke geschiedenis. Aan de hand van spiertesten probeert de therapeut de aard en oorzaak van je disbalans te achterhalen. Dit kan door je arm of been in een bepaalde positie te brengen. Vervolgens geeft de therapeut zachte druk op je spier. Als de spier voldoende weerstand biedt heb je balans. Wanneer je spier de druk niet kan weerstaan en zwakte toont, is er een disbalans.
De Kinesiologie therapeut kan gebruik maken van testbuisjes, waarin bijvoorbeeld voedingsstoffen, vitamines/mineralen of lichaamseigen-stoffen als hormonen zitten. Tijdens de spiertest houdt de therapeut zo’n buisje tegen je lichaam en test hoe een spier hierop reageert door druk te geven. Zowel jij als de therapeut kunnen voelen of de spier weerstand geeft of verzwakt is. Dit geeft de therapeut informatie over jouw lichaam in relatie tot de inhoud van het geteste buisje.
Op basis van de uitkomsten van de testen zet de therapeut bepaalde correctietechnieken in. De correctietechnieken bestaan bijvoorbeeld uit het masseren van reflexpunten en acupressuurpunten, stress release, NAET, visualisaties en het werken met chakra’s. Soms krijg je ook handvatten of oefeningen mee naar huis om het resultaat van je behandeling te ondersteunen.
“De hemellichamen zouden niet zo mooi zijn als ze zich niet bewegen”
Johannes Kepler – Duits astronoom, wiskundige en natuurkundige
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.