Kunstzinnige therapie is een ervaringsgerichte behandelmethode, waarbij vooral de non-verbale communicatie centraal staat.
Er ligt minder focus op het praten. In plaats hiervan is het doen, beleven en ervaren het uitgangspunt. Een beeld, geluid of vorm kan je aanspreken, afstoten en ook emoties oproepen. Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar het is voor iedereen gelijk dat het je in contact brengt met je gevoel en voelen.
In deze therapie leer je je eigen creatieve vermogen bewust in te zetten als ondersteuning voor je eigen ontwikkeling en het helen van wat nodig is. Het helpt je een nieuwe balans te (her)vinden in denken, voelen en handelen.
Je hebt geen kunstzinnige ervaring nodig om kunstzinnige therapie te kunnen volgen. Het gaat erom dat je leert waarnemen, voelen en vormgeven; niet dat je een kunstwerk maakt. De activiteiten van het waarnemen, voelen en vormgeven zorgen ervoor dat je energie weer gestimuleerd wordt en kan gaan stromen. Elk materiaal, vorm, kleur of techniek heeft een specifiek effect op de persoon die ermee in contact komt. Het helpt je om weer in gesprek te komen met je binnenwereld, om op een veilige manier zichtbaar te maken wat vaak nog niet zichtbaar voor jezelf is. Zo kun je een ander zicht krijgen op situaties (uit het verleden en het heden) en nieuwe oplossingen vinden om hiermee om te gaan.
Zoals bij alle integrale geneeswijzen gaat men ook er ook binnen de kunstzinnige therapie van uit dat je lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Voor wie is kunstzinnige therapie?
Kunstzinnige therapie kan breed worden ingezet, zowel bij klachten als preventief en is geschikt voor iedereen (vanaf 5 jaar).
Kunstzinnige therapie en ons bewegingsapparaat en orgaansysteem
Kunstzinnige therapie geeft ondersteuning bij klachten als hart- en vaatziekten, eetstoornissen en ADHD en aanverwante aandoeningen. Het kan je vitaliteit versterken.
Kunstzinnige therapie en mentaal/emotioneel
Kunstzinnige therapie kan helpen bij depressiviteit, burn-out, rouw- en traumaverwerking en het leren uiten van je emoties.
Kunstzinnige therapie en baby’s/kinderen
Het kan helpen bij bedplassen, slaapproblemen, faalangst, gedragsproblemen en ontwikkelingsproblemen (op school of sociaal vlak).
Kunstzinnige therapie ondersteunend
Kunstzinnige therapie kan ook ondersteunend ingezet worden bij ziekte of in het herstelproces. Ziekenhuizen als Erasmus MC bieden kunstzinnige therapie aan hun patiënten aan.
Behandeling kunstzinnige therapie
Tijdens de kunstzinnige therapie kan de therapeut gebruik maken van verschillende kunstvormen. De meest gebruikte kunstvormen zijn beeldende kunst, muziek en drama. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan schilderen, boetseren, een instrument bespelen, zingen en acteren.
Veelal zal de therapeut in het begin samen met jou proberen zichtbaar te maken wat er precies speelt en wat je doel is. Op basis daarvan maakt de therapeut een plan van aanpak en kiest daarbij de kunstzinnige oefeningen uit die het beste bij jou en jouw doel passen.
Je kunt tekenen met pastelkrijt of houtskool, schilderen met aquarelverf of acrylverf, of bijvoorbeeld kleien met fijne klei of korrelige klei. Door aan de slag te gaan met beeldend materiaal kan alles wat binnenin jou speelt (gevoelens/overtuigingen/ervaringen) geuit en vormgegeven worden. Dit geeft je bewustwording en inzicht. Hierdoor komt er ruimte om dingen anders aan te gaan pakken en los te komen van belemmerende patronen en blokkades, waardoor je vanuit een nieuw helend evenwicht kan gaan leven.
“Kunst geeft niet het zichtbare weer, kunst maakt zichtbaar.”
Paul Klee – Zwitserse kunstschilder
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.