Lichaamsgerichte psychotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij het lichaam centraal staat.
Niet alleen je brein en geest komen aan het woord, want ook je lichaam heeft veel te vertellen. Bij lichaamsgerichte psychotherapie ligt de focus op je bewust te worden van je eigen lichamelijke sensaties. In je lichaam sla je belangrijke informatie op over al je ervaringen. Goede en slechte ervaringen, op basis waarvan je je beslissingen maakt en je jezelf patronen aanleert. Ervaringen die je bewust en onbewust hebben beïnvloed.
Wanneer je je bewust wordt van je lichaam en de signalen die het je geeft, vergaar je nieuwe inzichten. Op basis van deze inzichten kun je ervaringen uit het verleden een plek geven en je oude (belemmerende) patronen loslaten. Je kunt de lasten die zo zwaar op je schouder liggen, van je af laten glijden. En bijvoorbeeld om leren gaan met onbewuste angsten, zodat je niet meer hoeft te verstijven van angst en je lichaam weer soepel en beweeglijk wordt. Je kan leren om een traumatische gebeurtenis niet alleen met je geest te verwerken, maar ook te voelen waar de spanningen zich hebben vastgezet in je lichaam. Deze bewustwording zorgt ervoor dat je die spanning ook weer kan loslaten. De gebeurtenis vormt geen blokkade meer, het verwerkingsproces heeft plaats gevonden in geest én lichaam.
Voor wie is lichaamsgerichte psychotherapie?
Lichaamsgerichte psychotherapie kan zowel voor fysieke als psychische/emotionele klachten worden ingezet. Het helpt bij klachten waar de medische wetenschap geen verklaring voor kan vinden. Een dergelijke klacht wordt SOLK genoemd; somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klacht. Vroeger werd gezegd dat de klacht dan ‘tussen je oren’ zat, maar het blijkt dat psychische problemen zich wel degelijk kunnen uiten in lichamelijke klachten. De geest en het lichaam zijn immers één. Stress kan bijvoorbeeld leiden tot een maagzweer of hartproblemen. Of angst kan leiden tot vermoeidheid omdat je niet goed kan slapen. Dan kan lichaamsgerichte psychotherapie verlichting geven.
Lichaamsgerichte psychotherapie en bewegingsapparaat
Hierbij kan je denken aan nek-, schouder- en rugpijn, of klachten aan spieren of gewrichten.
Lichaamsgerichte psychotherapie en ons orgaansysteem
Het helpt om problemen op het gebied van bijvoorbeeld je spijsvertering te verminderen en lichaamsgerichte psychotherapie kan hartkloppingen verhelpen.
Lichaamsgerichte psychotherapie en mentaal & emotioneel
Lichaamsgerichte psychotherapie biedt ondersteuning bij stress/burn-out, posttraumatische klachten en bij faalangst of een gebrek aan zelfvertrouwen. Het helpt gevoelens van angst of depressieve gevoelens te verminderen. Daarnaast kan het inzicht geven in je (verborgen) kwaliteiten, waarvan je het nog eng vindt om deze met de buitenwereld te delen.
Lichaamsgerichte psychotherapie en baby’s en kinderen
De therapie kan ingezet worden bij veelvoorkomende klachten als hoofd- en buikpijn en slaapproblemen. Ook kan lichaamsgerichte psychotherapie ondersteuning bieden bij het omgaan met gevoelens als onzekerheid, angst en onrust.
Behandeling lichaamsgerichte psychotherapie
Bij lichaamsgericht psychotherapie zal de therapeut eerst samen met jou kijken naar je klachten en je (ziekte)geschiedenis en dieper ingaan op je hulpvraag. Naast gespreksvormen kan de therapeut gebruik maken van onder andere verschillende massagevormen, ervaringsgerichte lichaamsgerichte oefeningen, en mindfulness- en ademhalingstechnieken. De therapeut geeft je handvatten om te leren omgaan met je emoties en gedachtes.
“Niet de arts, maar het lichaam geneest de ziekte.”
Hippocrates – Grieks arts, grondlegger van de geneeskunde
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.