Manuele therapie (ES) is een behandeling van het bewegingsapparaat in zijn totaliteit.
Al je gewrichten, spieren en zenuwen vormen een eenheid en functioneren ook als zodanig. Stoornissen op een bepaalde locatie kunnen klachten in de hele eenheid veroorzaken. Daarom worden in de manuele therapie alle bewegingsketens, het bewegingsapparaat in zijn totaliteit, behandeld.
Hierbij wordt rekening gehouden met de individuele verschillen en asymmetrie in jouw bouw, en het functioneren van jouw bewegingsmechanisme. De toevoeging E.S. betekent dat de behandeltechniek zo subtiel is dat een eierschaal (EggShell) nog niet zou breken.
Klachten kunnen ontstaan wanneer er verstoringen zijn in het bewegingsapparaat door bijvoorbeeld een val of een sportblessure, maar ook verhoogde spierspanning door onverwerkte emoties kan leiden tot een verstoring. Wanneer een gewricht niet meer adequaat reageert, raakt je bewegingspatroon ontregeld. Zo ontstaan bewegingsbeperkingen of pijnklachten. De manuele therapie (E.S.) richt zich op het herstellen van deze verstoorde vorm en functie.
Voor wie is manuele therapie (ES)?
Er kunnen verschillende stoornissen optreden in het bewegingsapparaat die leiden tot bepaalde klachten. Hierbij valt te denken aan problemen in de wervelkolom (hernia), gewrichtspijnen, rug- en nekklachten, schouder- en elleboogklachten en bekkenpijn. Manuele therapie is ook geschikt voor uitstralende pijnen (zoals vanuit de nek naar de arm of vanuit de rug naar de benen) of pijnklachten op de borst of in de oksel.
Ook klachten als hoofdpijn, duizeligheid en zelfs tinnitus kunnen herleid worden naar verstoringen in het bewegingsapparaat. Manuele therapie kan dan een waardevolle ondersteuning bieden.
Behandeling manuele therapie (ES)?
De manueel therapeut brengt eerst samen met jou je klachten in kaart. Hierna volgt een bewegingsonderzoek waarbij de therapeut onder andere kijkt naar je bouw, bewegingsbeperkingen en -voorkeuren. Dit wordt bepaald aan de hand van een aantal testjes zoals hoe je je handen vouwt of op welke manier je spit. Op basis van de uitkomsten vindt de behandeling plaats.
Tijdens de manuele therapie beweegt de therapeut in principe al je gewrichten. Dit omdat de botstukken van het lichaam in één lange keten met elkaar verbonden zijn. Een blokkade in de wervelkolom kan ervoor zorgen dat je je been niet goed kan bewegen waardoor weer een blokkade in de knie ontstaat. Het oplossen van de blokkade in de knie alleen zou dan niet de oorzaak wegnemen.
Je neemt zittend of liggend op de behandeltafel plaats. De therapeut beweegt zacht je gewrichten binnen hun natuurlijke grenzen. De manuele therapie is dan ook nagenoeg pijnloos en moet niet verward worden met therapievormen waarin ‘kraken’ plaatsvindt.
Manuele therapie (ES), jouw therapeut toetst de behandeling
Na de behandeling toetst de therapeut de behandeling door een aantal bevindingen uit het bewegingsonderzoek te herhalen. Soms kan het voorkomen dat je naderhand last hebt van wat napijn of een stijf gevoel. Dit komt omdat het lichaam moet wennen aan de veranderingen en deze eventuele reacties zullen na een paar dagen vanzelf verdwijnen.
De manuele therapeut kan je oefeningen/adviezen meegeven om thuis mee aan de slag te gaan. Hiermee kun je het effect van de manuele therapie versterken.
“Elke dag wordt je leven een dag korter.
Zorg dat elke beweging van belang is.”
Den Ming-Dao – Chinees Amerikaans auteur, filosoof en vechtkunstenaar
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.