Bij massagetherapie worden je gezondheidsklachten aangepakt met behulp van massage.
Het zorgt voor een goede doorbloeding van het (spier) weefsel en een betere afvoer van afvalstoffen. De verbinding tussen lichaam en geest herstelt, waardoor je je fysiek en mentaal in balans voelt.
Spanningen bouwen zich vaak op in je lichaam, zonder dat je je daarvan bewust bent, totdat je klachten krijgt. De oorzaak kan liggen in je houding, je manier van bewegen, de mentale spanning die je (onbewust) ervaart en soms ontstaan er klachten door een eerder opgelopen fysiek trauma. Met massagetherapie krijgen je spieren meer bewegingsruimte en leer je spanningen eerder te signaleren.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt tevens dat aanraking ervoor zorgt dat het hormoon oxytocine wordt aangemaakt. Hierdoor verlaagt het je stressniveau en reguleert het je bloeddruk, vochthuishouding en spijsverteringsstelsel. Ook zorgt oxytocine voor een verhoging van de pijndrempel, waardoor het pijngevoel vermindert. Massagetherapie geeft fysieke en emotionele heling door ‘slechts’ aangeraakt te worden.
Voor wie is massagetherapie?
Massagetherapie is voor alle leeftijden geschikt en kan bij veel klachten worden ingezet. De behandeling werkt bij incidentele en chronische klachten en biedt ondersteuning naast andere therapievormen.
Massagetherapie en het bewegingsapparaat
Massagetherapie biedt ondersteuning aan de meest uiteenlopende klachten van je bewegingsstelsel. Daarbij kan je denken aan (chronische) pijnen, peesontsteking, zenuwpijnen, frozen shoulder, artrose/artritis, reuma, heup- en bekkenproblemen en SI-gewrichtspijn.
Massagetherapie en het orgaansysteem
Ook spijsverteringsstoornissen, als obstipatie en maagpijn, kunnen verminderd worden met massagetherapie.
Massagetherapie en mentaal/emotioneel
Vanwege de ontspannende werking helpt de therapie ook bij hoofdpijn, stress-gerelateerde klachten en burn-out verschijnselen. Slapeloosheid, depressie en spanningsklachten kunnen verdwijnen met massagetherapie. Deze therapie helpt je om beter in je vel te zitten en het contact met je lichaam en gevoel weer te herstellen.
Massagetherapie kan ondersteuning bieden wanneer je een trauma hebt meegemaakt of je leven een onverwachte wending heeft ondergaan (sterfgeval, scheiding, verlies van een baan). Emoties kunnen zich letterlijk vastzetten in het lichaam. Massagetherapie helpt je deze gebeurtenissen te verwerken.
Massagetherapie de beste ondersteuning
Met massagetherapie kan je lichaam zich op tijd ontspannen en weer opladen. Zo voorkom je dat je overbelast raakt en klachten ontstaan. Ook kan het helpen bij lichamelijke klachten zonder aanwijsbare oorzaak. De therapie kan bij vele andere therapievormen als ondersteuning worden ingezet.
Massagetherapie voor baby’s en kinderen
Niet alleen volwassenen maar zeker kinderen zijn gebaat bij aanraking. Massagetherapie helpt bij slaapproblemen, slecht eten, plassen, ADD/ADHD/PDD-NOS. Ook als je kind onzeker is, vaak bang of concentratieproblemen heeft, is deze therapie een waardevolle ondersteuning.
Behandeling massagetherapie
Massagetherapie kan in vele vormen en met verschillende lichaamsgerichte technieken gegeven worden. Hierbij kan je denken aan holistische massage, stoelmassage, klassieke massage of energetische massage. Maar er zijn nog veel meer therapievormen die onder massagetherapie vallen.
De meeste massagetherapieën bestaan uit strijkingen met de handen, druktechnieken, knedingen, kloppen en/of lichte schudbewegingen. Vaak combineert de massagetherapeut verschillende vormen tijdens een behandeling. De therapeut zal altijd vanuit zijn kennis en kunde, op zoek gaan naar een combinatie die het beste bij jou aansluit. Zo is er veelal ruimte voor gesprek en coaching, wordt gekeken naar de leefstijl en kan de therapeut, wanneer je daar behoefte aan hebt, oefeningen meegeven.
“Heb een hart dat nooit verhardt, een temperament dat nooit vermoeit, en een aanraking die nooit pijn doet.”
Charles Dickens – Engelse schrijver
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.