Mesologie is een geneeswijze die reguliere medische kennis integreert met tal van natuurgeneeswijzen. Het vormt een brug tussen de wetenschappelijke medische geneeskunde en de Ayurveda, de traditionele Chinese geneeskunde, *EFD, homeopathie, fytotherapie, psychologie, orthomoleculaire geneeskunde en voedingsleer.
Vanuit deze basis wordt breed gekeken naar je klachten. Je lichaam, gevoelens en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar.
Binnen de mesologie wordt dan ook niet alleen aandacht besteed aan je klacht, maar wordt getracht verbanden te leggen tussen de klacht en je patronen, die je je (onbewust) hebt aangewend. Je kunt bijvoorbeeld huidklachten krijgen doordat je darmen niet goed functioneren. Maar niet goed functionerende darmen kunnen ook zorgen voor depressie. En zo kan het ook zijn dat wanneer je moeite hebt met dingen los te laten, je darmen niet goed functioneren. Zo hebben dus dezelfde symptomen verschillende oorzaken, en dezelfde oorzaken weer verschillende symptomen. Het is dus heel belangrijk het verband tussen jóuw symptomen en oorzaken te achterhalen. De mesologie doet dit en biedt je handvatten om zowel de symptomen als de oorzaken aan te pakken. Het helpt je om je eigen balans weer te vinden.
Voor wie is mesologie?
Mesologie is geschikt voor volwassenen en baby’s/kinderen. Het helpt bij chronische klachten of steeds terugkerende klachten van zowel lichamelijke als psychische aard. En het kan tevens ingezet worden als een soort jaarlijkse APK van het lichaam.
Mesologie en ons bewegingssysteem
Mesologie helpt bij klachten als artrose, artritis, fybromyalgie en reuma. Het kan spier- en gewrichtsklachten, stijfheid en pijn verminderen.
Mesologie en ons orgaansysteem
Hierbij kan je denken aan spijsverteringsklachten (maagklachten, diarree, obstipatie, spastische darm), gewichtsproblemen, bloedsuikerschommelingen, urinewegklachten (blaasontsteking en nierstenen) en KNO-klachten. Ook wanneer je last hebt van allergie, hooikoorts, huidklachten, hoofdpijn/migraine en hormonale klachten kun je baat hebben bij deze therapie.
Mesologie en mentaal/emotioneel
Burn-out, (chronische) vermoeidheid en overspannenheid kunnen verminderd worden, alsmede stemmingswisselingen en depressie.
Mesologie met preventie & ondersteuning
Mesologie kan zeker ingezet worden om klachten te voorkomen. Vanwege de verschillende diagnostische methodes kunnen mogelijke disbalansen al in een vroeg stadium worden gesignaleerd en verholpen, zodat deze niet uitmonden in fysieke of geestelijke klachten.
Mesologie en baby’s & kinderen
Mesologie kan helpen bij baby’s die veel huilen of moeite hebben met slapen. Het vermindert voedselintoleranties, darmkrampjes en luchtwegproblemen. Ook kinderen met groeipijnen, concentratiestoornissen, angst of AD(H)D kunnen geholpen worden met mesologie.
*EFD staat voor Electro Fysiologische Diagnostiek. Het is een onderzoeksmiddel waarbij verschillende acupunctuurpunten op handen en voeten worden gemeten. Hierbij wordt informatie verkregen over het functioneren van je organen en andere weefsels in je lichaam. Tevens kunnen ook vitamines/mineralen en allergieën/intoleranties in je lichaam gemeten worden.
Behandeling mesologie
Als eerste kijkt de mesoloog naar je klachten, je voeding, leefwijze, constitutie en medische voorgeschiedenis. Daarna volgt lichamelijk onderzoek. Onderdeel hiervan zijn pols- en tongdiagnostiek, EFD-meting en buikonderzoek. Door het bevoelen van je buik wordt informatie verkregen over de beweeglijkheid van je organen. Een goede beweeglijkheid is nodig om goed te kunnen functioneren.
Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek stelt de mesoloog een behandelplan op. De therapie kan bestaan uit voedings- en leefstijladvies, het inzetten van vitamines/mineralen, homeopathische middelen en/of kruiden.
“Wie een brug legt naar een ander, kan altijd heen, én terug.”
Jana Beranová – Tsjechisch-Nederlandse dichteres
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.