In de natuurgeneeskunde wordt uitgegaan van het zelfherstellend vermogen van ons lichaam, zoals deze ook bestaat in de natuur.
Een dier neemt bijvoorbeeld rust wanneer het ziek is, of eet een bepaald soort gras wanneer het maagpijn heeft, zodat hij moet overgeven. Alles om het zelfherstellend vermogen van zijn lichaam te ondersteunen. Ook wij als mens hebben dit zelfherstellend vermogen, alleen weten we soms niet meer op welke wijze we deze kunnen ondersteunen. In de natuur zijn vele mogelijkheden te vinden.
Onder natuurgeneeskunde vallen de geneeswijzen die gebruik maken van middelen, methoden en technieken die in de natuur voorkomen. Hierbij kan je denken aan homeopathische middelen, kruiden, acupunctuur, reiki, sensi, bewegingsoefeningen en meditatie. Het legt de nadruk op het zelfherstellend vermogen van de mens én het zo gezond mogelijk blijven. Vaak worden in de natuurgeneeskunde verschillende therapieën gecombineerd, die een versterkende werking op elkaar hebben. Voorbeelden naast bovengenoemden, zijn magneettherapie, bioresonantie, bloesemtherapie, massages, fytotherapie en leefstijladvies. Binnen de natuurgeneeskunde wordt naar jou als volledig mens gekeken; fysiek, mentaal en energetisch.
Voor wie is natuurgeneeskunde?
De vele behandelwijzen die mogelijk zijn binnen de Natuurgeneeskunde zorgen ervoor dat Natuurgeneeskunde bij elke leeftijd kan worden ingezet en bij een zeer breed scala aan klachten.
Natuurgeneeskunde en het bewegingssysteem
Hierbij kan je denken aan gewrichtsproblemen als stijfheid, artritis en artrose, en andere klachten in je bewegingssysteem als spierpijnen, frozen shoulder, RSI, jicht en reuma.
Natuurgeneeskunde en ons orgaansysteem
Natuurgeneeskunde kan onder andere spijsverteringsproblemen, doorbloedingsproblemen en overgangsklachten verminderen. Het geeft ondersteuning bij luchtweg- en KNO-klachten en het kan allergieën als hooikoorts of dierenallergie verminderen. Mensen met terugkerende ontstekingen als oor- en blaasontsteking ondervinden vaak baat wanneer zij gebruik maken van Natuurgeneeskunde.
Natuurgeneeskunde en mentaal/emotioneel
Natuurgeneeskunde kan verlichting geven bij concentratieproblemen, (chronische) vermoeidheid en stress of burn-out. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je beter in- of doorslaapt. En het kan je helpen om beter te leren omgaan met emoties als (faal)angst, minderwaardigheidsgevoel, verdriet of boosheid.
Natuurgeneeskunde en baby’s & kinderen
Ook bij baby’s en kinderen kan Natuurgeneeskunde een goede ondersteuning bieden bij het verminderen van klachten. Klachten als darmkrampjes, niet goed in- of doorslapen, (chronische) verkoudheid, en ontstekingen in de blaas, keel of oren. Het kan helpen bij leer- en concentratieproblemen, bedplassen en ADHD/ADD.
Behandeling natuurgeneeskunde
Allereerst zal de natuurgeneeskunde therapeut samen met jou je klachten en wensen in kaart brengen. Elk natuurgeneeskundig therapeut heeft zijn eigen specialismes. Soms is er veel informatie nodig en krijg je van tevoren een vragenlijst toegestuurd, een andere keer is het in de vorm van gesprek of stemt de therapeut zich intuïtief op je af. Er worden vragen gesteld als: “Hoe is je energie, hoe verwerk je prikkels, kan je makkelijk je afvalstoffen kwijt? Wat eet je en hoe sta jij in het leven?”.
Wanneer hierin tekorten of problemen zijn waar te nemen, kan dit leiden tot klachten. Afhankelijk van de verkregen informatie zal voor (een combinatie van) bepaalde behandelingswijze(n) worden gekozen. Zoals hierboven aangegeven zijn er veel verschillende behandelwijzen mogelijk binnen de natuurgeneeskunde.
“De natuur doet niets zonder doel.”
Aristoteles – Griekse filosoof
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.