Gezonde voeding is de basis voor een optimale gezondheid en helpt bij herstel van ziekte. Het voedsel wat nu in de supermarkt te koop is, is vaak meer vulling dan voeding.
Door het eten van voedsel dat sterk bewerkt is en waaraan allerlei e-nummers zijn toegevoegd, wordt je stofwisselingssysteem zwaar belast. Dit kan onder andere leiden tot vermoeidheid, overgewicht, voedingsintolerantie en depressie. Voeding heeft niet alleen invloed op je fysieke gestel, maar ook invloed op het mentale vlak. Denk maar eens aan wat chocolade voor je kan doen.
De natuurvoedingstherapie geeft je advies over voeding, die zoveel mogelijk energie levert en geen belasting is voor het lichaam. De aanbevolen voeding is zo onbewerkt mogelijk, gevarieerd, vers en opbouwend. Maar het gaat niet alleen om de kwaliteit van de voeding zelf. Ook is het belangrijk dat de hoeveelheid en de samenstelling van de verschillende basisvoedingsstoffen afgestemd worden op wat bij jou past. Wat voor de één voedend is, hoeft voor de ander niet zo te zijn. In de (natuur)voedingstherapie komen al deze aspecten samen.
Voor wie is natuurvoedingstherapie?
Veel mensen zijn zich niet bewust van wat voor belangrijke invloed voeding heeft op hun gezondheid. Door gezonder en meer afgestemd te gaan eten, verbetert de kwaliteit van je leven. Veel klachten ontstaan mede uit een niet passend voedingspatroon of worden door een onbewust patroon in stand gehouden.
Natuurvoedingstherapie en ons orgaansysteem
Mensen met onder- of overgewicht, voedingsintolerantie, te hoge cholesterol, obstipatie/diarree, maag-en darmklachten hebben vaak baat bij (natuur)voedingstherapie. Ook klachten als reuma, prikkelbare darmsyndroom, eczeem- en huiduitslag en hartklachten kunnen verminderd worden. Daarnaast kan voedingstherapie helpen bij overgangsklachten, hypoglykemie en immuun-problematiek.
Natuurvoedingstherapie en mentaal/emotioneel
Symptomen als moeheid, slecht herstelvermogen en depressiviteit kunnen ontstaan uit een verkeerd eetpatroon. Voedingstherapie geef je een advies dat past bij jouw constitutie en voorkeuren, waardoor deze klachten verdwijnen.
Natuurvoedingstherapie en preventie & ondersteuning
Een preventief voedingsadvies helpt klachten te voorkomen en ondersteunt bij herstel na ziekte. Sporters kunnen met een advies hun voeding beter afstemmen op de behoefte van hun lichaam.
Natuurvoedingstherapie en baby’s & kinderen
Met gezonde voeding kun je niet vroeg genoeg beginnen. Voedingsintolerantie kan darmkrampjes veroorzaken of een oorzaak zijn van een slechte ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt zelfs dat eliminatiediëten ADHD-symptomen bij jonge kinderen sterk vermindert.
Behandeling natuurvoedingstherapie
In een gesprek bespreek je met je therapeut je klachten en je voedingspatroon. Soms krijg je van tevoren een vragenlijst toegestuurd of wordt je gevraagd een dieetdagboek bij te houden. Zo krijg je inzicht in je eigen eetpatroon. Er wordt onder andere gekeken naar de kwaliteit van je voeding, je patroon (eet je bijvoorbeeld vaak ’s avonds of sla je het ontbijt over) en de samenstelling (koolhydraten/vetten/eiwitten).
Aan de hand van je doelstellingen en de informatie uit de vragenlijst/dagboek stelt de therapeut een speciaal voor jou op maat gemaakt advies op. In het voedingsadvies staat onder andere een dagmenu met daaraan gekoppelde recepten. Met de voedingsstofberekening krijg je een nauwkeurig overzicht van wat je dagelijks binnenkrijgt. Zo krijg jij met natuurvoedingstherapie weer grip op jouw eetpatroon.
“Laat uw voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding.”
Hippocrates
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.