In de orthomoleculaire therapie wordt gekeken naar welke voedingsstoffen, in welke dosering en combinatie een positieve invloed hebben op jouw functioneren.
Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van stoffen die bekend zijn voor je lichaam. Natuurlijke voedingsstoffen passen immers beter in je stofwisselingssysteem dan synthetische stoffen.
Voedingsstoffen spelen een fundamentele rol in je lichaam. Deze stoffen werken onderling op elkaar in en beïnvloeden elkaars werking. Ze zorgen er onder andere voor dat je energie krijgt, dat alle organen goed kunnen functioneren en dat je lichaam zich kan repareren. Je biologische machine functioneert alleen goed als je de juiste (combinatie van) voedingsstoffen binnen krijgt. Door onze huidige manier van het produceren van voeding (denk maar eens aan de bio-industrie en het gebruik van bestrijdingsmiddelen) bevat het voedsel dat we eten vaak onvoldoende of zelfs belastende voedingsstoffen. Langzaamaan ontstaat dan een tekort van vitamines/mineralen en zouten in je lichaam, waardoor allerlei processen niet meer optimaal plaats kunnen vinden. Vitamine B hebben we bijvoorbeeld nodig voor onze ontspanning, vitamine C voor onze weerstand, en een mineraal als Silicium voor de opbouw van onze nagels en haren. Bij een tekort ontstaan dus problemen.
De orthomoleculaire therapie zorgt ervoor dat je de juiste moleculen in de juiste hoeveelheden en de juiste verhoudingen binnen krijgt zodat je lichaam zo optimaal mogelijk kan functioneren. Voeding speelt hierbij een grote rol, maar er is ook aandacht voor beweging, je leefstijl en psyche.
Voor wie is orthomoleculaire therapie?
Orthomoleculaire geneeskunde kan helpen bij (chronische) klachten, maar ook preventief worden ingezet. Veel voorkomende klachten die met orthomoleculaire therapie verminderd kunnen worden zijn hieronder beschreven.
Orthomoleculaire therapie en bewegingssysteem
Orthomoleculaire therapie helpt onder andere bij reuma, artrose, fybromyalgie, osteoporose en gewrichtsklachten te verminderen.
Orthomoleculaire therapie en orgaansysteem
Hierbij kan je denken aan overgewicht, astma, eczeem, diabetes, bloedarmoede, hart- en vaatziektes en spijsverteringsklachten. Het kan klachten verminderen bij blaasontsteking, schildklierproblemen, endometriose en hormoonproblemen. Een vitamine B12 tekort geeft bijvoorbeeld symptomen als koud hebben, stress, migraine en geheugenproblemen. Met orthomoleculaire therapie kan dit tekort worden aangevuld, zodat de symptomen verminderen of zelfs verdwijnen.
Orthomoleculaire therapie en mentaal/emotioneel
Veel gehoorde klachten van cliënten die baat hebben bij orthomoleculaire therapie zijn: burn-out en stress- gerelateerde klachten, hoofdpijn, vermoeidheid, trauma, verslaving, hooggevoeligheid en emotionele blokkades.
Orthomoleculaire therapie en de preventie & ondersteuning
Gevoelens als vermoeidheid en depressie kunnen mede ontstaan uit het tekort aan de juiste voedingsstoffen. Orthomoleculaire therapie geeft je hier inzicht in en kijkt naar de oorzaken.
Orthomoleculaire therapie en baby’s & kinderen
Kinderen met AD(H)D, autisme, gedrags- of ontwikkelingsproblemen kunnen baat hebben bij een aanpassing in hun voedingspatroon en/of aanvulling van vitamines/mineralen.
Behandeling orthomoleculaire therapie
In de orthomoleculaire therapie wordt onder andere gekeken naar je voedingspatroon en (ziekte)geschiedenis. De therapeut kan gebruik maken van vragenlijsten of verschillende soorten testen om meer te weten te komen over een mogelijke te kort in je voedingsstoffen. Aan de hand van de uitkomst stelt de therapeut speciaal een voor jou op maat gemaakt advies op.
Een advies kan bestaan uit een persoonlijk voedings-, en bewegingsadvies gecombineerd met supplementen, zoals vitamines/mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren.
“There are as many atoms in a single molecule of your DNA as there are stars in the typical galaxy. We are, each of us, a little universe.”
Neil Degrasse Tyson – Amerikaanse astrofysicus
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.