Osteopathie is een behandelvorm waarin gekeken wordt naar de beweeglijkheid van alle weefsels in je lichaam.
Alles in het lichaam beweegt. Niet alleen je gewrichten en spieren, maar ook je bloedvaten en organen. Wanneer die beweeglijkheid verstoord is geraakt (bijvoorbeeld door een ongeval, operatie maar ook stress), ontstaan er klachten.
De osteopaat ziet het lichaam als een functionele eenheid, waarbij een probleem in één deel van het lichaam het totale lichaam als geheel kan beïnvloeden. Vergelijk het maar een met een shirt dat je draagt. Wanneer je linksonder aan je shirt trekt dan zit je shirt niet alleen linksonder verkeerd, maar past het hele shirt niet meer mooi. Schouderklachten kunnen bijvoorbeeld samenhangen met slecht functionerende darmen. Als dan alleen de schouder behandeld wordt, maar niet de echte oorzaak (darmen), kunnen de klachten steeds terugkeren.
Met zijn handen voelt de osteopaat waar de bewegingsstoornis zich voordoet en verbetert hij de beweeglijkheid van je weefsels en gewrichten. Op deze wijze wordt in de osteopathie het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd.
Voor wie is ostheopathie?
Osteopathie kan ingezet worden bij baby’s, kinderen, volwassenen en ouderen.
Bewegingsapparaat & orgaansysteem
Osteopathie kan worden ingezet bij uiteenlopende klachten van het bewegingsapparaat, in het orgaansysteem of zelfs tot in het zenuwstelsel. Denk maar eens aan hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, (chronische) sportblessures, kaakproblemen en bekkenklachten. Maar ook bij terugkerende (oor-/blaas-)ontstekingen, maag- en darmklachten, menstruatiestoornissen of incontinentieproblemen. En concentratieproblemen, vermoeidheidsklachten of klachten die ontstaan zijn na een operatie (door littekenvorming of verklevingen)
Ondersteuning & preventie
Daarnaast kan het verstandig zijn om je elk jaar door een osteopaat te laten controleren. Het is normaal je auto jaarlijks te laten keuren, maar je lichaam krijgt vaak deze check-up niet. Het lichaam geeft vaak al signalen af voordat een klacht zich manifesteert. Een osteopaat voelt en herkent deze signalen. Zodoende kan een jaarlijkse check-up ervoor zorgen dat je ‘niet met je auto langs de weg komt te staan’.
Baby’s & kinderen
Daarnaast kan osteopathie heel goed ingezet worden bij baby’s en kinderen. Bijvoorbeeld baby’s met refluxproblemen, huilbaby’s en kinderen met voorkeurshoudingen.
Behandeling osteopathie
De osteopaat zal in gesprek samen met jou duidelijkheid proberen te scheppen in het klachtenpatroon. Vervolgens onderzoekt de osteopaat je gewrichten, spieren en je organen, en wordt jouw craniosacrale ritme geanalyseerd. Hiermee stelt de therapeut de mobiliteit van alle weefsels vast en of deze een aandeel hebben in je klachten. Een verkleving in de darmen kan bijvoorbeeld zorgen voor obstipatie. Of een stugge nekwervel zorgt voor duizeligheid. Op basis van deze bevindingen wordt de behandeling vorm gegeven.
In de osteopathie wordt uitsluitend gewerkt met de handen.
Dit varieert van subtiele aanrakingen tot specifieke handgrepen om het lichaamsweefsel losser te maken. De osteopaat gaat er vanuit dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is. Hij/zij behandelt dan ook verschillende delen/systemen van het lichaam die van invloed zijn op de klacht, niet alleen de plek waar de klacht zit.
“Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.”
E. von Feuchtersleben – Oostenrijks dichter, filosoof en geneeskundige 1806-1849
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.