Psychosociale therapie is een vorm van psychotherapie waarbinnen jouw emoties, overtuigingen, zingeving en wat binnen in jou leeft, centraal staat.
Het verschil met psychosociale therapie in de reguliere zorg is dat er naast de reguliere methodes ook andere methodes gebruikt worden tijdens de behandeling. En dat er gekeken wordt naar de verbinding tussen lichaam, geest en ziel.
Bij psychosociale therapie wordt je je niet alleen bewust van de emoties die in je leven, maar leer je deze ook los te laten. Overtuigingen worden onderzocht en omgebogen of in een nieuw kader geplaatst, waardoor deze overtuigingen je kunnen gaan dienen in plaats van belemmeren. Het achterhalen van hoe je zin kan geven aan je leven en te ontdekken welke waardes jíj belangrijk vindt, zijn ook een onderdeel van psychosociale therapie.
Binnen deze therapievorm wordt gebruik gemaakt van verschillende methodes. Zoals ‘Voicediologue’ waarin je in gesprek gaat met de verschillende stemmen/kanten in jezelf. Bij ‘Familieopstellingen’ worden in de ruimte representanten in de vorm van andere mensen opgesteld om emoties, gevoelens en patronen helder te krijgen en vervolgens te kunnen veranderen. ‘Emotional Freedom Techniques’ is een methode waarbij geklopt wordt op accupunctuurpunten om emoties, overtuigingen en trauma los te laten. En met ‘Innerlijk kind werk’ leer je de delen die als een klein kind reageren en voelen, onderzoeken en helen. Ook ‘EMDR’ wordt regelmatig ingezet. Hierbij kan je het trauma verwerken door hier naar terug te gaan terwijl je oogbewegingen maakt en/of piepjes aan beide oren te horen krijgt.
Naast een grote verscheidenheid aan methodes kunnen vele gesprekstechnieken uit de NLP en vanuit psychologen zoals Rogers toegepast worden om bewustwording te creëren, en om emoties, overtuigingen en gedrag te veranderen. Psychosociale therapie wordt vaak integraal toegepast in een behandeling of traject.
Voor wie is psychosociale therapie?
Psychosociale therapie kan zowel voor fysieke als psychische/emotionele klachten worden ingezet. Het helpt onder andere bij klachten waar de medische wetenschap geen verklaring voor kan vinden. Een dergelijke klacht wordt SOLK genoemd; somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klacht. Vroeger werd gezegd dat de klacht dan ‘tussen je oren’ zat, maar het blijkt dat psychische problemen zich wel degelijk kunnen uiten in lichamelijke klachten. De geest en het lichaam zijn immers één. Stress kan bijvoorbeeld leiden tot een maagzweer of hartproblemen. Of angst kan leiden tot vermoeidheid omdat je niet goed kan slapen. Dan kan lichaamsgerichte psychotherapie verlichting geven.
Psychosociale therapie en ons bewegingsapparaat
Hierbij kan je denken aan nek-, schouder- en rugpijn.
Psychosociale therapie en mentaal & emotioneel
Psychosociale therapie biedt ondersteuning bij stress/burn-out, posttraumatische klachten en bij faalangst of een gebrek aan zelfvertrouwen. Het helpt gevoelens van angst of depressieve gevoelens te verminderen. Daarnaast kan het inzicht geven in je (verborgen) kwaliteiten, waarvan je het nog eng vindt om deze met de buitenwereld te delen. Het helpt bij (spannings-)hoofdpijn.
Psychosociale therapie en kinderen
Het kan kinderen helpen om beter in slaap te komen of beter door te slapen. Ook kan psychosociale therapie ondersteuning bieden bij het omgaan met gevoelens als onzekerheid, angst en onrust. Het kan klachten verminderen die ontstaan zijn door pesten of door een complexe thuissituatie.
Behandeling psychosociale therapie
Bij psychosociale therapie zal de therapeut eerst samen met jou kijken naar je klachten en je (ziekte)geschiedenis en dieper ingaan op je hulpvraag. Naast gespreksvormen en bovengenoemde methodes kan de therapeut gebruik maken van onder andere verschillende mindfulness- en ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. De therapeut geeft je handvatten om te leren omgaan met je emoties en gedachtes.
“Maybe you are searching among the branches
for what only appears in the roots”
Rumi – Perzische dichter en mysticus
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.