In de reflexzonetherapie wordt er vanuit gegaan dat bepaalde gebieden van het lichaam (voeten, handen, gezicht, oren en rug) in verbinding staan met alle organen en weefsels in het lichaam.
Door deze reflexzones te behandelen, worden ook de corresponderende lichaamsdelen behandeld. Je kunt bijvoorbeeld niet direct een orgaan masseren, maar door het behandelen van de reflexzone van de maag op de voet wordt daar een betere doorbloeding tot stand gebracht. Maar reflexzonetherapie werkt niet alleen op de doorbloeding.
Het verbetert ook de aanvoer van voedingstoffen naar organen en weefsels, en de afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Daarnaast worden (energie)blokkades opgeheven en het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Uit onderzoek is gebleken dat bij reflexzonetherapie een stof vrij komt in de hersenen, die dezelfde werking heeft als morfine. Reflexzonetherapie kan dus ook nog pijnstillend werken.
Voor wie is reflexzonetherapie?
Reflexzonetherapie kan op verschillende delen van het lichaam worden ingezet. Het is geschikt voor iedereen. Het kan preventief worden ingezet, bij specifieke klachten, om de gezondheid te versterken en als ontspanning. Bijkomend voordeel is dat indirect op de pijnlijke plek kan worden gewerkt. Veel voorkomende klachten waarbij reflexzonetherapie ondersteuning kan bieden, zijn hieronder te vinden.
Reflexzonetherapie en het Bewegingsapparaat
Reflexzonetherapie helpt bij pijn en bewegingsbeperkingen in de nek, schouders, rug. Je kunt denken aan spier- of gewrichtspijnen, atrose/atritis, fibromyalgie en reuma.
Reflexzonetherapie en ons Orgaansysteem
Reflexzonetherapie helpt bij problemen met de spijsvertering, zoals obstipatie, maagzuur, oprispingen en winderigheid. Ook bij lever- en galproblemen, longklachten en bijvoorbeeld (chronische) blaasontsteking kan reflexzonetherapie goed worden ingezet. Tevens kunnen hormonale klachten, aangezichtspijn, oedeem, en duizeligheid verminderd worden met deze therapie.
Reflexzonetherapie bij Mentaal/emotioneel
De ontspannende werking en verbeterde doorbloeding kan voor verminderde klachten zorgen bij migraine, burn-out en slaapproblemen.
Preventie & ondersteuning met Reflexzonetherapie
Deze therapie kan ondersteuning bieden bij zwangerschap, kanker en dementie. Na een operatie kan, zonder dat het geopereerde gebied aangeraakt dient te worden, het herstel worden bevorderd en de pijn verlicht.
Baby’s en kinderen
Reflexzonetherapie kan helpen bij AD(H)D, hooggevoeligheid en bedplassen. Ook is deze therapie geschikt bij faalangst, concentratieproblemen en KNO-klachten.
Behandeling reflexzonetherapie
De Reflexzonetherapeut inventariseert samen met jou waar de klachten liggen. Tijdens de behandeling oefent de therapeut uitwendig druk op de reflexzones en reflexpunten. Hiermee worden niet alleen direct de klachten behandeld, maar het geeft de therapeut ook informatie over je fysieke gesteldheid. (Opkomende) ziekten maken zich kenbaar doordat de desbetreffende reflexpunten gevoelig worden. Dit duidt op een gebrek aan evenwicht in het corresponderende orgaan/gebied. De aanraking, variërend van druk, kneden tot knijpen, heeft een ontspannend of stimulerend effect.
Dat effect is niet alleen merkbaar op je huid, maar ook op je bloedsomloop en je meridianen. Soms zet de therapeut ook ondersteunende middelen in als hot stones, edelstenen en cupping.
Reflexzonetherapie werkt op lichamelijk en geestelijk niveau. Het werkt ontspannen en ontgiftend, maakt je emoties los en geeft evenwicht in je gedachtes.
“Wanneer iemand een vreemde voor zichzelf is, is iemand ook van anderen vervreemd. Als iemand niet meer in verbinding met zichzelf staat, kan iemand ook niet verbinden met anderen.”
Anne Morrow Lindbergh – Luchtvaartpionier en auteur
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.