Triggerpoint therapie is een massagetechniek, waarbij met korte, diepe strijkingen overbelaste pijnlijke spieren worden losgemaakt. Door zich te richten op de spierknopen (triggerpoints) wordt de spier weer gereset en ontspant deze zich.
Triggerpoints zijn hele kleine verkrampingen in de spier, die kunnen ontstaan door overbelasting. Er ontstaat een verkorting in de spier, waardoor deze continue onder spanning staat. Dit kan acuut zijn, maar meestal wordt het in de loop der jaren opgebouwd. Stress, een ongeluk, afwijkingen in je bouw (voetafwijking/beenlengteverschil), verkeerde werkhouding of een medische ingreep kunnen een oorzaak zijn. Opmerkelijk is dat deze spierknopen zich niet altijd ontwikkelen in de zone waar je pijn ervaart. Hoofdpijn ontstaat bijvoorbeeld vaak door triggerpoints in de nek. Vaak krijg je eerst een gevoel van stijfheid, wat uiteindelijk overgaat in pijnklachten.
Met triggerpointtherapie wordt de vicieuze cirkel van verkramping doorbroken. Pijn en stijfheidsklachten verdwijnen, waardoor je spieren weer op een normale en pijnloze wijze kunnen functioneren.
Voor wie is Triggerpoint therapie
Je kunt last hebben van ‘latente’ en ‘acute’ spierknopen. Latente triggerpoints geven vaak symptomen als stijfheid en bewegingsbeperkingen. Acute triggerpoints geven vaak (uitstralings-) pijn. Soms worden ‘latente’ triggerpoints spontaan geactiveerd wanneer je een niet alledaagse beweging maakt. Dan worden alledaagse klusjes/bewegingen ineens als zeer pijnvol ervaren. Triggerpointtherapie wordt veelal ingezet bij onderstaande klachten.
Triggerpointtherapie en het bewegingsapparaat
Bij pijn in de onderrug door spierknopen in bijvoorbeeld bilspieren, buikspieren of zelfs kuiten. Het werkt bij pijn in nek en kaak, tennisarm, Carpaal Tunnelsyndroom en RSI. Triggerpointtherapie kan helpen bij gewrichtspijnen, stijfheid, krachtverlies en beperkte beweeglijkheid. Spierknopen kunnen op zenuwen drukken in de buurt van een triggerpoint. Triggerpointtherapie helpt dan ook bij tintelingen, jeuk, een verdoofd/brandend gevoel, gevoelloosheid in handen en voeten.
Triggerpointtherapie en het orgaansysteem
Triggerpointtherapie kan klachten verminderen als oorpijn, wazig/dubbel zien, evenwichtsstoornissen, hartritmestoornissen, misselijkheid en maagzuur.
Triggerpointtherapie en mentaal/emotioneel
Deze therapie kan helpen bij spanningshoofdpijn die ontstaat door triggerpoints in de nek. Het biedt ook ondersteuning bij andere klachten die ontstaan door stress of emotionele gebeurtenissen.
Behandeling Triggerpoint therapie
De therapeut begint eerst met een anamnese, waarbij hij vragen stelt over de klachten en beperkingen, die je ervaart. Daarna volgt meestal een lichamelijk onderzoek om je triggerpoints op te sporen. Tijdens de behandeling gebruikt de triggerpoint therapeut zijn handen om de spierknoop los te maken, soms wordt warmte ingezet om de spier makkelijker te laten ontspannen. Ook kan de therapeut gebruik maken van een heel dun naaldje (dry needle) om de spierknoop aan te prikken. De spier spant dan een heel klein momentje maximaal aan, waardoor het weer gereset wordt.
De therapeut richt zich niet alleen op het verminderen van de pijn, maar zoekt ook naar de oorzaak waar de pijn vandaan komt. Dit kan zowel fysiek als geestelijk zijn. Tijdens de triggerpointtherapie kan gekeken worden naar klachtenonderhoudende factoren, zoals beenlengteverschil, een verkeerde werkhouding of repetitieve bewegingen. De therapeut kan lichte (rek)oefeningen meegeven om het herstelproces zo optimaal mogelijk plaats te laten vinden. Ook zelfmassage kan een onderdeel van de behandeling zijn, waarbij je leert de triggerpoints zelf thuis te behandelen.
“Wanneer je de draad kwijt bent en een steek laat vallen, is er maar één oplossing: de knoop doorhakken.”
M. Beeck
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.