Tuina is een oude Chinese massagetechniek die al duizenden jaren wordt toegepast.
Tuina, uitgesproken als twiena, betekent letterlijk duwen en vastpakken. Deze therapie vindt haar basis binnen de TCM (traditionele Chinese geneeskunde) waarbij de stroom van energie (Qi) een zeer belangrijke rol speelt.
Alles bestaat uit energie, zo ook jouw lichaam. Je energie stroomt door een heel netwerk van kanalen in je lichaam, die alle delen van je lichaam met elkaar verbindt. Deze kanalen worden meridianen genoemd. Het zorgt er onder andere voor dat al je organen en weefsels van voldoende energie en voedingsstoffen worden voorzien, zodat deze optimaal kunnen functioneren. Wanneer er blokkades of verstoringen in deze energiekanalen ontstaan, kun je klachten ontwikkelen, zowel fysiek als geestelijk.
Door druk uit te oefenen op die meridianen wordt de Qi aangezet om beter te stromen. Op de meridianen liggen ook verschillende acupunctuurpunten, die ieder een specifieke werking hebben op de energie in je lichaam. Door deze verschillende acupunctuurpunten te stimuleren wordt de energie in een specifiek gebied gestimuleerd. Een bekend middel is bijvoorbeeld het reisziektebandje om je pols, dat ervoor zorgt dat je niet misselijk wordt. Hierbij wordt druk uitgeoefend op het acupunctuurpunt dat ervoor zorgt dat je maag kalmeert.
Tuina bevordert de doorbloeding en helpt je lichaam beter afvalstoffen af te voeren en voedingsstoffen aan te voeren. Tuina werkt diep door in al je weefsels, spieren en botten, en heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. In het moderne China hebben veel ziekenhuizen Tuina als standaardbehandeling op hun afdelingen ingevoerd.
Voor wie is tuina?
Tuina kan ingezet worden bij diverse klachten, acuut en chronisch. Het werkt niet alleen om je klachten te verhelpen, maar ook om je lichaam in optimale conditie te houden.
Tuina en het bewegingsapparaat
Klachten waarbij Tuina goed ingezet kan worden zijn: spierspanningen, nek-, schouder- en rugklachten, frozen shoulder, gewrichtsproblemen (reuma en atrose), RSI, tenniselleboog en whiplash.
Tuina en ons orgaansysteem
Ook helpt deze therapie bij onder andere astma en bronchitis, ademhalingsklachten, hoofdpijn, overgangsklachten, bloeddrukklachten, slechte doorbloeding en spijsverteringsproblemen.
Tuina en mentaal/emotioneel
Tuina kan helpen om stress, spanning en vermoeidheid te verminderen.
Tuina preventie & ondersteuning
Tuina verbetert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van afvalstoffen en versterkt je immuunsysteem. Hiermee heeft het een preventieve functie en kan het als ondersteuning dienen bij herstel na ziekte. Het kan ingezet worden naast een reguliere behandeling van huisarts of specialist.
Behandeling tuina
In de eerste behandeling stelt de therapeut meestal een aantal vragen, voelt je pols en observeert je tong. Op basis van de verkregen informatie wordt de juiste behandeling voor jou opgesteld.
De Tuina therapeut kan gebruik maken van verschillende massage- en mobilisatietechnieken. De therapeut masseert door te duwen, wrijven, kloppen en knijpen. Hierdoor worden blokkades uit je weefsel opgelost en kunnen je organen beter functioneren. Met andere technieken wordt er meer ruimte tussen je wervels en gewrichten gemaakt, zodat deze soepeler kunnen bewegen. Soms wordt een Tuina-behandeling gecombineerd met cupping, moxa, guasha, kruiden, kompressen of zalven.
“Je kan een mens niets leren; je kan hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf.”
Galileo Galilei
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.