In de voetreflextherapie wordt er vanuit gegaan dat alle weefsels en organen verbonden zijn met een bepaalde plaats (reflexzone) op de voet.
De voet weerspiegelt je hele lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld een lange rug hebt, is er ook een lange rugzone op je voet terug te vinden. Heb je een lichamelijke klacht dan zijn er blokkades te vinden in de betreffende reflexzone. Met behulp van zachte massage en drukbewegingen wordt een reactie in werking gezet. Elke spier, zenuw, gewricht en orgaan kan op deze manier beïnvloed worden. Voetreflextherapie stimuleert de algehele doorbloeding, verbetert de zenuw en hormoonfunctie, en bevordert de afvoer van afvalstoffen. Het verlicht bij stress en spanning, bevordert de energiestroom, en stimuleert het zelfgenezend vermogen van je lichaam.
Veel van onze klachten beginnen met vastzittend weefsel. Spanning in het lichaam verstoort de communicatie van ons zenuwstelsel en hormoonstelsel, waardoor ook andere lichaamsprocessen niet meer optimaal verlopen. Met voetreflextherapie wordt niet alleen de spanning opgeheven, maar worden ook de aanwezige blokkades opgelost.
Voor wie is voetreflextherapie?
Voetreflextherapie is geschikt voor babys en kinderen, volwassenen en ouderen. Veel voorkomende klachten die met voetreflextherapie behandeld worden, zijn hieronder te vinden.
Voetreflextherapie en het bewegingsapparaat
Hierbij kan je denken aan nek-, rug- en schouderklachten, tennisarm, RSI, Carpaal Tunnelsyndroom en spierpijn/kneuzingen. Ook helpt deze therapie bij sportblessures, Restless Legs, hielspoor, fybromyalgie, reuma/artritis en scoliose.
Voetreflextherapie en het Orgaansysteem
Vanwege de werking op de organen kan voetreflextherapie goed ingezet worden bij maag- en darmklachten, hormonale disbalans, coeliakie, ziekte van Crohn, hooikoorts, astma en COPD. Voetreflextherapie zorgt ervoor dat de organen beter gaan werken en het lichaam afvalstoffen makkelijker kan afvoeren, ook huidklachten kunnen hierdoor verdwijnen. Huidklachten ontstaan vaak doordat het lichaam vervuild is.
Mentaal/emotioneel
Voetreflextherapie kan helpen bij stress, hoofdpijn, slaapproblemen, hyperventilatie, depressies, burn-out of oververmoeidheid.
Voetreflextherapie Preventie & ondersteuning
De voetreflex therapeut kan helpen je immuunsysteem aan te sterken na een periode van ziekzijn of overbelasting of na een operatie. Voetreflextherapie werkt tevens preventief. Nog voordat er fysieke klachten zijn kunnen bepaalde reflexzones al pijnlijk aanvoelen, wat duidt op een stagnatie in het functioneren van bijbehorend lichaamsdeel. Met deze therapie kan de stagnatie opgelost worden voordat het daadwerkelijk tot klachten leidt.
Baby’s en kinderen
Bij kinderen kunnen (spannings-) klachten doeltreffend en op een zachte manier worden aangepakt. Voetreflextherapie kan dan ook helpen bij onrustig slapen, darmkrampjes en ADHD.
Behandeling voetreflextherapie
Voetreflextherapie werkt via gerichte massage van reflexzone, energiebanen en energiepunten op je voeten en benen. De therapeut gaat op zoek naar pijnlijke en gespannen plekken. Pijn/ spanning geeft aan dat er een blokkade is. De toestand van je voet geeft aanwijzingen over de toestand van je lichaam. Je voet spiegelt niet alleen lichamelijke, maar ook geestelijke en emotionele aspecten.
Een behandeling bestaat meestal uit drie delen. Eerst worden de voeten gemasseerd, dan past de therapeut de reflexzonetherapie toe en de behandeling wordt afgesloten met een voetmassage. De therapeut doet dit met speciale druk- en massagetechnieken. Soms gebruikt de therapeut essentiële oliën om de therapeutische werking te ondersteunen.
“Als de schoen niet past, moeten we de voet dan veranderen?”
Gloria Steinem – Amerikaans feministische schrijver
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.