De craniosacraal therapie komt voort uit de osteopathie.
De craniosacraal therapeut schenkt zowel aandacht aan je klachten als aan de mogelijke oorzaken ervan. Het is een behandeling waarbij met zachte manuele technieken het ritme van het craniosacrale vocht wordt hersteld. Dit vocht circuleert van de hersenen via de wervelkolom naar de stuit en weer terug. Het produceert een golfbeweging die door het hele lichaam voelbaar is. Het wordt ook wel de ademhaling van de hersenen genoemd. Het is naast je ademhaling en je hartslag, de derde primaire functie van je lichaam.
Deze ‘hersenademhaling’ wordt beïnvloed door het bindweefsel. Hierin liggen je organen en spieren, maar ook lopen door dit verbindende weefsel je bloedvaten, lymfeklieren én het craniosacrale vocht. Het is een soort geweven net door heel je lichaam en verbindt alles met elkaar. Wanneer je een ongeval meemaakt kan spanning zich op slaan in het bindweefsel. Maar ook emotionele oorzaken (te grote werkdruk, verlies van een dierbare of onverwerkte jeugdherinneringen) kunnen ervoor zorgen dat zulke ‘trauma’s’ zich vastzetten. Hierdoor raakt het craniosacraal ritme verstoord en ontstaan klachten. Craniosacraal therapie zorgt ervoor dat het bindweefsel weer ontspannen wordt en het craniosacraal ritme zich herstelt.
Veel van onze klachten beginnen met vastzittende weefsel. Spanning in het lichaam verstoort de communicatie van ons zenuwstelsel en hormoonstelsel, waardoor ook andere lichaamsprocessen niet meer optimaal verlopen.
Voor wie is craniosacraal therapie?
Vanwege de zachte behandeling is craniosacraal therapie voor iedereen geschikt, zuigelingen, kinderen en volwassenen. Spanningen/ blokkades in het bindweefsel kunnen zich op vele manieren uiten. In sommige gevallen ontstaan direct klachten, maar in andere gevallen pas jaren later. Soms uiten de klachten zich fysiek, een ander keer weer emotioneel, of op beide vlakken.
Craniosacraal therapie en het bewegingsapparaat
Craniosacraal therapie kan klachten en pijn verminderen in bijvoorbeeld de nek- en schouder of andere gewrichten. Het kan helpen bij bekkenklachten, whiplash, RSI of spierpijnen.
Craniosacraal therapie en het orgaansysteem
Veel mensen met hoofdpijn, darmproblemen of andere orgaanklachten ondervinden baat bij craniosacraal therapie.
Craniosacraal therapie en mentaal/emotioneel
Het ondersteunt bij stress, burn-out, depressie en vermoeidheid. En craniosacraal therapie kan bijvoorbeeld ook slaapstoornissen verminderen.
Baby’s en kinderen
Deze therapie is heel geschikt om baby’s met darmkrampjes of slaapproblemen te behandelen. Het kan tevens kinderen met bijvoorbeeld hyperactiviteit of dyslexie helpen.
Behandeling craniosacraal therapie
De craniosacraal therapeut legt zijn handen op bepaalde plekken van je lichaam om het craniosacrale ritme te voelen en spanningsvelden in het lichaam op te sporen. Het cranio-sacrale ritme is niet of minder voelbaar op plekken waar spanning/blokkade aanwezig is. Door zachte druk of tractie te geven op bepaalde plekken krijgt je lichaam de kans deze spanning los te laten. Zo kunnen onverwerkte ladingen naar boven komen en opgelost worden. De therapeut kijkt vooral naar de schedelbeenderen, de wervelkolom en het heiligbeen. Langs deze plekken stroomt namelijk het craniosacrale vocht.
Vaak treedt er tijdens de craniosacraal therapie een diepe ontspanning op waardoor de hersenactiviteit beperkt wordt. In dit zogenaamde ‘stillpoint’ komt er meer energie in je lichaam vrij en wordt je zelfherstellend vermogen aangezet. Ook in onze slaap zijn er stillpoint perioden waarin het lichaam zich herstelt. Zo krijgen je organen, spieren en ruggenmerg de ruimte om goed te functioneren. En verbetert je ademhaling, bloedsomloop, zenuwstelsel en bewegingssysteem.
Niet alleen de subtiele handgrepen maken deel uit van de craniosacraal therapie. Na gelang behoefte is er ruimte voor gesprek zodat er inzicht kan ontstaan en je patronen kan doorbreken.
“Er is één gemeenschappelijke stroom, één gemeenschappelijke ademhaling. Alle dingen voelen met elkaar mee.”
Hippocrates
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.