TCM staat voor Traditional Chinese Medicine. Het is een verzamelnaam voor verschillende geneeswijzen uit China en diverse delen van Azië.
TCM is gebaseerd op vier belangrijke principes: je lichaam is een geheel, je bent volledig verbonden met de natuur, je bent geboren met een natuurlijk zelfherstellend vermogen, en voorkomen is de beste remedie.
In de TCM nemen de Vijf Elementenleer (hout, aarde, lucht, water en vuur), het meridiaanstelsel en Yin en Yang een grote plaats in. De basis is dat in de natuur en in jou alles aanwezig is wat je nodig hebt. Dat het één niet beter is dan het andere en het één zelfs niet zonder het ander kan, maar dat het draait om het vinden van jouw natuurlijke balans.
Zoals de dag niet beter is dan de nacht en zij ook niet zonder elkaar kunnen. Want hoe zou jij de dag kunnen beschrijven, zonder de nacht ervaren te hebben? De TCM gaat ervan uit dat alles een voortvloeiend proces is, waarin alleen de balansen veranderen. Het wordt ochtend omdat de zon meer de overhand krijgt en de maan afneemt, en het wordt weer nacht omdat op haar beurt de zon afneemt in kracht en de maan meer aanwezig is. Zo werkt het ook in jouw lichaam. Je lichaam is voortdurend in ontwikkeling en heeft alle processen nodig in een vloeiend ritme van eb en vloed. Van geven en nemen, vastgrijpen en weer loslaten.
Zo is celdeling nodig is om te groeien en te ontwikkelen, maar wanneer deze te ver doorschiet en niet meer op zijn tijd vermindert, ontstaat er een ziekte. En boosheid heb je nodig om te ervaren dat iets niet goed voor je is, maar wanneer je te veel vasthoudt aan deze boosheid en het niet meer los wil of kan laten, raak je misschien wel verbitterd en uit balans.
Binnen de TCM zijn er verschillende vormen van behandeling die jou kunnen helpen jouw yin en yang weer in balans te brengen. Vormen als acupunctuur, tuina, moxa en guasha.
Voor wie is TMC?
TCM is geschikt voor alle leeftijden, van baby tot oudere. Het kan ingezet worden bij een zeer groot scala aan klachten en ziektebeelden.
TCM en het bewegingsapparaat
Deze therapie kan bijvoorbeeld RSI-klachten verminderen, alsmede schouder- , rug- en gewrichtsklachten. Ook biedt TCM goede ondersteuning bij bijvoorbeeld MS, fibromyalgie en etalagebenen.
TCM en ons orgaansysteem
TCM helpt bij hoge/lage bloeddruk, klachten in het spijsverteringsstelsel, diabetes, hartklachten en orgaanproblemen. Het kan verlichting bieden bij reuma, astma/bronchitis en bijvoorbeeld nierstenen.
TCM en mentaal/emotioneel
Veel cliënten met hoofdpijn, depressiviteit, burn-out of een vorm van fobie hebben baat bij TCM.
Preventie & ondersteuning
TCM heeft niet alleen tot doel om te herstellen van een ziekte, maar één van haar belangrijkste pijlers is om in een gezonde toestand te blijven. TCM kan dan ook zeer goed ter preventie worden ingezet.
Behandeling TMC
De therapeut zal eerst samen met jou je wensen en ziektegeschiedenis in kaart brengen. In de TCM wordt onder andere gebruik gemaakt van tong-, oog-, gelaats- en polsonderzoek. Binnen de TCM kunnen verschillende vormen van behandeling worden ingezet, afhankelijk van jou en de specialisatie van jouw therapeut. Bij bijvoorbeeld Guasha wordt met een speciale techniek afvalstoffen en ziekteverwerkers uit je lichaam ‘geschraapt’. Een andere vorm waarmee dit gedaan kan worden heet Cupping. Hierbij maakt de TCM therapeut gebruik van glazen en plastic cups, die op je huid geplaatst worden en een vacuüm creëren. Zo ontstaat een betere doorbloeding en worden afvalstoffen losgemaakt en afgevoerd.
In de TCM neemt voeding een belangrijke plaats in als medicijn en voeding en kruiden worden dan ook ingezet als behandeling. De therapeut kan samen met jou kijken wat je nodig hebt en welke voeding/kruid(en) het beste bij je past.
“Het gelukkigst is de mens bij wie mislukken én welslagen zo’n beetje in evenwicht zijn; zelf ben ik tamelijk geslaagd en tamelijk mislukt.”
C.J. Kelk – Nederlands letterkundige en criticus
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.