In de fytotherapie, oftewel kruidengeneeskunde, is de natuur de bron van de geneeskunde. Hierbij worden geneeskrachtige planten ingezet om aandoeningen bij mens en dier te behandelen, te verminderen of te voorkomen.
Het is een eeuwenoude therapie, die zowel door de oude Egyptenaren, Indiërs en Chinezen werd gebruikt en waarvan de kennis nog steeds wordt doorgegeven.
De werkzame stof in veel reguliere medicijnen stamt oorspronkelijk uit planten. Het voordeel hiervan is dat de werking van veel van deze stoffen wetenschappelijk bewezen is. Het probleem bij reguliere medicijnen is echter dat de werkzame stoffen geïsoleerd worden. Daarmee worden ook bepaalde werkingen geïsoleerd die niet meer getemperd of in evenwicht gehouden kunnen worden. Dan kun je te maken krijgen met ‘bijwerkingen’. Bij fytotherapie gaat het echter niet enkel om die ene werkzame stof. Het gaat ook om de overige stoffen in de plant, die zorgen voor de resorptie en opname van die werkzame stoffen in je lichaam. Daardoor zijn er vrijwel geen bijwerkingen en kan je lichaam de stoffen makkelijker en op een natuurlijke manier opnemen.
Medicinale planten kunnen je niet alleen helpen bij specifieke lichamelijke klachten, maar hebben ook hun invloed op psychisch en energetisch niveau. Hart- en vaatklachten kunnen verminderen doordat medicinale planten bijvoorbeeld niet alleen de aderen schoonmaken en de structuur van de aderen verstevigen, maar ook het gemoed kalmeren. Iedere plant heeft zijn eigen speciale werking, en zijn eigen kracht. Verschillende kruiden kunnen helpen bij blaasontsteking, maar ieder kruid werkt daarin weer op haar eigen manier. Daardoor kan een therapeut een kruidencomplex op maat samenstellen wat exact aansluit bij jou en je klacht.
In de fytotherapie wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden om de geneeskrachtige werking van de plant te benutten. De kruiden kunnen verwerkt worden in tincturen, zalven, theeën en oliën. Of ze zijn een basis voor kompressen, wikkels en (stoom)baden.
Voor wie is fytotherapie?
Fytotherapie kan gebruikt worden als een op zichzelf staande therapie, maar wordt ook vaak toegepast als aanvulling op een behandeling. Het kan in veel gevallen ingezet worden naast reguliere medicatie, en soms zelfs de reguliere medicatie vervangen.
Fytotherapie en het bewegingsapparaat
Nek-, rug- en schouderklachten kunnen worden verminderd met fytotherapie. Ook mensen met peesontsteking, spierpijn, reuma en bijvoorbeeld artritis hebben vaak baat bij deze therapie.
Fytotherapie en ons orgaansysteem
Hierbij kan je denken aan verkoudheid (hoesten en verstopte neus), griep en spijsverteringsproblemen. Vanwege de grote reikwijdte aan medicinale kruiden kan fytotherapie ook ingezet worden bij longproblemen, hart- en vaatziekten, urinewegklachten en bijvoorbeeld aandoeningen in het hormoonsysteem.
Fytotherapie en mentaal/emotioneel
Omdat kruiden niet alleen werken op het fysieke lichaam kunnen zij zeer goed ingezet worden bij klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid en emotionaliteit.
Behandeling fytotherapie
Tijdens de fytotherapie worden eerst je klachten en (ziekte)geschiedenis besproken. De fytotherapie therapeut stelt een kruidenrecept samen op basis van je constitutie en klachten. Nadat je een bepaalde periode dit kruidenrecept hebt gebruikt evalueer je samen met je therapeut de vooruitgang. Aan de hand van de uitkomst wordt het recept al dan niet aangepast.
“Kijk diep in de natuur en dan zal je alles beter begrijpen.”
Albert Einstein
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.