Rolfing® Structural Integration is een methode voor diepe massage van het bindweefsel, dat ervan uit gaat dat je aan je lichaam kan zien hoe je psychisch en emotioneel in de wereld staat.
Wanneer je je veilig en rustig voelt, zullen je spieren ook ontspannen zijn. Maar wanneer je uit balans bent, heeft dat ook een zichtbare uitwerking op je lichaam.
Dr. Ida Rolf (ontwikkelaar van deze methode) vergeleek het lichaam met een toren van blokken. Wanneer de blokken goed gestapeld zijn, is de lichaamshouding stabiel. Maar wanneer één of meerdere blokken scheef staan, word je instabiel. Deze verstoring van de houding van je lichaam kan verschillende oorzaken hebben bijvoorbeeld een ongeluk(je), emotionele problemen en/of stress, of een ingesleten slechte houding. In deze gevallen zijn je spieren die normaal gesproken in actie komen als ze worden aangesproken, in constante staat van spanning. Het gebrek aan balans veroorzaakt misvormingen in je houding die klachten als pijn en stijfheid geven of je beperken in je beweging. Door de lichaamsdelen stuk voor stuk door een vrij diepe massage los te maken en daarna opnieuw te integreren, kunnen naast lichamelijke veranderingen ook psychische veranderingen ontstaan.
Rolfing® Structural Integration is uitermate geschikt voor een natuurlijke verbetering van de ruggenwervels en houding van het lichaam. Het verbetert de gehele structuur en beweeglijkheid van je lichaam.
Voor wie is Rolfing® Structural Integration?
Rolfing® Structural Integration is geschikt voor iedereen. Het kan ingezet worden bij chronische en acute pijnen. Onderstaand kan je veel voorkomende klachten lezen waarbij Rolfing® Structural Integration wordt ingezet.
Rolfing® en het bewegingsapparaat
Deze therapie kan helpen bij zowel nek- schouder- en rugklachten, als pijnen in andere delen van het bewegingsstelsel. Het kan een positieve invloed hebben op RSI, frozen shouder, ischias, scoliosis, Carpaal Tunnelsyndroom, en het spoort chronische compensaties van het lichaam op. Ook zijn goede resultaten behaald bij behandeling van pijn van het kaakkopje (TMJ-dysfunctie).
Rolfing® en mentaal/emotioneel
De diepe massage kan ondersteuning bieden bij stress, burn-out, hoofdpijn en slapeloosheid.
Rolfing® en preventie & ondersteuning
Rolfing® Structural Integration is uitermate geschikt ter preventie van een slechte lichaamshouding en ter verbetering van je natuurlijke houding. Het geeft een grotere flexibiliteit en soepelheid, betere balans en meer zelfbewustzijn. Hierdoor werkt het preventief. Het helpt ondersteunend bij behandeling na een operatie of ongeluk, en vermindert spanning na een trauma.
Veel mensen die intens met hun lichaam werken maken gebruik van Rolfing® Structural Integration. Zoals dansers, muzikanten, atleten en yogi’s.
Behandeling Rolfing® Structural Integration
De Rolfing® therapeut kijkt naar hoe je je lichaam gebruikt en wat je houding is. De behandelwijze bestaat uit diepe massage, soms aangevuld met oefeningen en bewegingen. De therapeut gebruikt handen, ellebogen en soms ook het lichaam om kracht voor de behandeling te zetten. Met de eenvoudige bewegingsoefeningen leer je je waarneming en coördinatie verbeteren.
Een behandeling kan bestaan uit enkele sessies of (veelal bij chronische/complexe) klachten de ’10 sessies serie’. Elk van deze sessie heeft een specifiek thema. In de eerste 3 sessies worden de wat meer oppervlakkige lagen van het lichaam geopend. In sessie 4 t/m 7 worden de diepere lagen behandeld zodat je een langdurige verandering kan behalen. In de laatste sessies wordt nog meer gekeken naar jouw individuele behoeftes, zodat de behandelingen volledig geïntegreerd worden.
Rolfing® Structural Integration zorgt voor een verbetering in je houding, je ademhaling en coördinatie. Vaak krijg je ook een sterker bewustzijn en een betere energiehuishouding.
“Eens in het leven moet een mens zijn houding bepalen. Als hij dat niet doet zal er niets van hem terecht komen.”
Pramoedya Ananta Toer – Indonesisch schrijver en politiek activist
Therapievormen
Hieronder staan verschillende therapieën beschreven. Wanneer je op deze therapievormen klikt, krijg je een uitleg te zien van desbetreffende therapie en wordt een algemeen beeld van klachten beschreven waarbij de therapie in te zetten is. Deze lijst is niet uitsluitend, maar geeft slechts een kleine weergave waarbij de therapie kan worden ingezet.
Op de pagina van de therapievorm kun je ook direct op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt.
VBAG secretariaat
Berg 65C
5671 CB Nuenen
E-mail: secretariaat@vbag.nl
Telefoon: 040-283 89 88
Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.